Vrijthof en Wilhelmina blijven met elkaar verbonden
Nieuw leven voor Wilhelminalinde
Februari 2025
Het hout van de Wilhelminalinde ligt te drogen tot het verder bewerkt kan worden
Onlangs leek er een donkere periode aan te breken voor Hilvarenbeek toen de ruim honderd jaar oud Wilhelminalinde op de Vrijthof gekapt moest worden. De boom was aangetast door een zwam en was niet meer te redden. Maar al snel werd duidelijk dat het kappen van de boom ook een nieuwe periode in zou kunnen luiden. Van diverse kanten kwamen er ideeën wat er met het hout kon worden gedaan en er volgde overleg op hoog gemeentelijk niveau. Deze week werd duidelijk wat we er van terug gaan zien.
Het zilveren Koningsfeest van Koningin Wilhelmina werd in 1923 in heel het land gevierd en Hilvarenbeek wilde niet achterblijven. Op het groene gras voor de kerk kwam een tweede linde te staan, iets voorbij het exemplaar die er toen al tweehonderd jaar stond. En terwijl door de jaren heen de Koninginnen in Nederland kwamen en gingen, bleef de Koningslinde van Hilvarenbeek fier overeind. Niet vreemd, want een Lindeboom kan tot wel duizend jaar oud worden. Als hij gezond blijft uiteraard en daar kwam het euvel.
Toen er ruim een jaar terug een grote tak naar beneden viel werd duidelijk dat een zwam de boom aan het aantasten was. Er volgde onderzoek waaruit bleek dat de hele boom al aangetast was waardoor er risico was dat takken of zelfs de hele boom naar beneden zou kunnen komen, met alle risico’s van dien. De komst van de houthakker was onvermijdelijk en er werd een kapvergunning afgegeven. Niet veel later lag de stoere boom tegen de vlakte. Maar ook al eindigde die dag het leven van de Beekse Koningslinde, daarmee eindigde niet zijn historie. Uit de stemmen die opgingen viel meteen duidelijk te maken dat er veel belangstelling was om met het hout van de boom iets bijzonders te doen. Als voorbeeld werd genoemd de tak die zo’n twintig jaar terug van de nog oudere gebodenlinde voor de kerk af werd gereden. Die tak werd in mootjes gezaagd en per schijfje verkocht. De brandweercommandant die daar toen het initiatief voor nam kon er mooi het jubileumfeest van de brandweer mee opluisteren.
Maar dat was aan het begin van deze eeuw, maar wat nu te doen?
Om daar meer van te weten te komen gingen we in gesprek met Willem van Abeelen, kartrekker en voorzitter van de Vrijthof-Vrijthof Challenge, de goededoelentocht die binnenkort voor de derde keer plaats vindt.
“Wij hebben een voorstel gedaan om het hout ten goede te laten komen ana het Koningin Wilhelmina fonds, de organisatie die zich al voor jaar en dag inzet om kanker de wereld uit te helpen. Met het evenement Vrijthof-Vrijthof Challenge, die binnenkort voor de derde maal plaats vindt, zouden we dat kunnen realiseren. En wat zou het mooi zijn als we van dit hout mooie dingen kunnen maken die we aan elke Bekenaar aan kunnen bieden, als er dan hierdoor wat ten goede komt aan het KWF zou dat super zijn.”
Willem kreeg met deze motivatie de handen op elkaar en daardoor het groene licht om hiermee verder te gaan. Thijs van Dal werd erbij betrokken om het hout goed te conserveren. Hij bekeek het hout van de stam en zag dat er zeker nog wat van te maken is, mits het goed bewerkt wordt. “Allereerst is het nodig om het hout in plakken te zagen en het goed te drogen, daar zijn we nu ook mee begonnen”.
Maar waar kan het voor gebruikt worden?
Willem van Abeelen deed hiervoor het nodige voorwerk en ging in gesprek met werkplaats de Makerij, de sociale timmerwerkplaats in Diessen. Het is een werkplaats voor mensen die moeite hebben om in het reguliere arbeidsproces te functioneren en met hun betrokkenheid zou er ook een mooi project voor hen eruit kunnen rollen.
Het initiatief van Willem, in overleg met Thijs van Dal en de Makerij, heeft er toe geleid dat er op dit moment al enkele proefwerkstukken zijn gemaakt. Als alles goed gaat kunnen er op de dag van de Vrijthof-Vrijthof challenge, zaterdag 10 mei, al de nodige producten liggen. Zoals het er nu naar uitziet zullen ze daar in een speciale stand aangeboden worden. Hierdoor kan de Koningslinde voor altijd de Vrijthoflinde worden!