Joep Verspaandonk verlaat als erelid Kempenland-West
Fusie IVN-afdelingen Kempen

Januari 2025



De vergrijzing slaat toe in Nederland en zelfs de IVN-afdelingen in de regio hebben er mee te maken. Het is een van de redenen dat de twee IVN-afdelingen in de Kempen nu samengaan. De afdeling Kempen-West gaat op in Eersel-Bergeijk, over een nieuwe naam voor de groot-Kempische IVN afdeling wordt nog nagedacht. Voor Joep Verspaandonk uit Lage Mierde, die jarenlang voorzitter was van IVN Kempenland-West is het een mooi moment om een stapje terug te doen.
De wind ruist zachtjes door de bladeren van de bomen, in de verte waarschuwt een vlaamse gaai met zijn roep de rest van de dieren in het bos. Stilte is geboden als een twintigtal paar voeten zich in beweging zetten. “Sst, als we zachtjes zijn zien we misschien een ijsvogeltje bij De Reusel”. Als Joep Vrespaandonk het gezelschap natuurvorsers voorgaat hangen ze aan zijn lippen. Hij deelt zijn kennis met het publiek, een publiek uit alle lagen van het dagelijkse leven. Iedereen die iets van de natuur dichtbij huis wil zien kan aansluiten, het enige wat nodig is zijn een paar voeten waarmee je enkele kilkometers kunt wandelen. Goed luisteren naar de geluiden om je heen is uiteraard een van de onderdelen van de wandeling, waarin ook altijd een stukje geschiedenis over het gebied verpakt zit.
Voor Joep Verspaandonk (74) was het leiden van de IVN-wandeltochten jarenlang een van zijn activiteiten bij de IVN (instituut voor natuureducatie). Hij blijft die wandelingen ook dit jaar nog voorgaan, maar hoeft zich daarlangs niet meer te buigen over bestuurlijke zaken binnen de vereniging.
Om meer te weten over de historie van de IVN-afdelingen in de Kempen moeten we terug naar 1980. Het was toen dat de afdeling Bergeijk-Eersel zich afsplitste, waardoor er twee afdelingen ontstonden: Eersel-Bergeijk en Kempenland-west. Hierdoor zijn de nieuwe ontwikkelingen weer een stap terug in de tijd.
Joep verlaat het bestuur van de vereniging niet geheel met lege handen want hij kreeg bij zijn afscheid als voorzitter het erelidmaatschap van het Landelijk IVN. Ook kreeg hij nog een mooi bankje, over de locatie waar dit moet komen wordt nog nagedacht.
“In mijn jeugd liepen we langs het riviertje De Reusel, bij het Panneven en in De Utrecht. We maakten spelenderwijs kennis met de natuur om ons heen, ervan uitgaande dat dit er altijd zou zijn. Maar dat bleek niet zo te zijn. Ik zag al snel de veranderingen optreden. Op de weilanden waar we eerder de kieviten en de wulpen hoorden werd het akelig stil,” zegt hij. “Maar toch blijft er nog altijd veel te zien in de natuur en veel mensen vinden er mede daarom hun rust.”
Joep maakte de ontwikkelingen binnen Kempenland-West van nabij mee en kon overal wel zijn bijdrage leveren. Als hem nu gevraagd wordt naar een van de mooiste momenten, dan noemt hij de slootjesdag waarbij hijj de jeugd kon latenzien wat voor diertjes er in het oppervlaktewater zitten. “Het blijft altijd boeiend om in de natuur rond te lopen,” blikt hij terug. ,,Je ziet telkens weer andere dingen en het is voor de deelnemers aan de wandelingen altijd weer een openbaring wat er allemaal te zien is.”
Op het hoogtepunt waren er bij IVN Kempenland-West 125 leden, maar mede doordat er zich weinig jongeren aandienen loopt dit terug. Die terugloop was een van de redenen om weer toenadering te zoeken naar de andere Kempenland-afdeling in Eersel-Bergeijk.
Een van de eerste activiteiten die de nieuwe IVN-afdeling gaat doen is een cultuurhistorische wandeling op landgoed Gorp en Roovert. Op zondag 26 januari wordt er om 10.00 uu verzameld op het Myrthaplein in Hooge Mierde, vanwaar gezamenlijk naar het startpunt in Hilvarenbeek vertrokken wordt. Op 30 januari (20.00 uur) is er een lezing met als onderwerp Mijn 1000 soorten tuin . Deze lezing vindt plaats in de Wingerd van natuurtuin Het Loo in Bergeijk.
Tegelijk met de samenvoeging van de afdelingen zijn ook de twee websites samengevoegd, hier is het volledige programma van de vereniging te vinden en kunnen nieuwe leden en vrijwilligers zich aanmelden.