Behalve WK-zilver ook Olympisch ticket
synchroonzwemduo Noortje en Bregje de Brouwer naar recordhoogte

februari 2024


Bij het WK synchroonzwemmen in Doha behaalden de Goirlese tweeling Noortje en Bregje de Brouwer (24) vorige week een fraaie zilveren medaille. Voor Nederland is deze prestatie uniek want bij het kunstzwemmen werd mondiaal nog nooit het podium behaald. Met dit resultaat is de goedlachse tweeling ook vrijwel zeker geplaatst voor Parijs, waar later dit jaar de Olympische spelen plaats vinden. Voor de twee zussen ligt een belangrijk deel van hun carrière en hun succes in Hilvarenbeek, waar ze maar liefst veertien jaar lid waren van de Dokkelaers. Het is een mooi voorbeeld hoe iets wat klein begint, uit kan groeien tot iets moois!
"Ik zie ze nog komen op 5-jarige leeftijd. Hand in hand, toen al twee druppels water," zegt Claudia van Gestel. Bij de Dokkelaers is zij niet alleen de bestuurder, maar ook de trainer van de afdeling synchroonzwemmen. "Meestal zijn kinderen die zich hiervoor aanmelden zeven of acht jaar want ze moeten zeker hun A en B-diploma hebben. Maar Noortje en Bregje kwamen in eerste instantie met hun oudere zus mee. Die is inmiddels al weer gestopt, maar zij stopten nooit. Niet dat wij aan het begin dit succes van hen hadden voorzien, maar gaandeweg bleek wel dat ze veel in hun mars hadden."
Claudia noemt het ook een groot voordeel dat ze een een-eeneiige tweeling zijn, waardoor ze als duo uitstekend op elkaar afgestemd zijn.
"Synchroonzwemmen is natuurlijk wel een jurysport en ook al zijn tal van elementen goed te beoordelen of ze wel of niet uitgevoerd zijn, het samenspel bij de duo's met daarin de kleinste details kunnen het verschil bepalen."
Nadat Noortje en Bregje zich al op jonge leeftijd aanmeldden bij de Dokkelaers doorliepen ze daar de gebruikelijke leeftijdsgroepen. Ze kwamen op steeds hoger niveau uit bij wedstrijden, tot ze al op hun twaalfde jaar deelnamen aan het Nederlands Kampioenschap.
"Dat was natuurlijk een hoogtepunt, maar voor de Dokkelaers betekende dit ook dat we ze voor een deel kwijt raakten," legt Claudia uit. "Ze kwamen in beeld bij de KNZB die in Hoofddorp een trainingscentrum heeft. Eerder waren ook andere leden van ons hen al voorgegaan als Nederlands kampioen, zoals de zusjes Anouk en Karlijn Horrevorts.”
Voor Noortje en Bregje betekende de overstap naar Hoofddorp dat dit hun centrale trainingslocatie werd. Ze stemden vanaf dat moment ook hun verdere leven af op dit topsportklimaat, zo gingen ze beiden studeren aan de Johann Cruijff academie, waar topsport en studie goed te combineren zijn.
Maar hun overstap naar Hoofddorp betekende geen definitief afscheid voor de Beekse Dokkelaers, want altijd als ze in de buurt zijn of als de situatie het toelaat duiken ze nog het Beekse zwemwater in. "Het zijn ook twee ongelofelijk aardige meiden," zegt Claudia. "Hun successen zijn hen nooit naar het hoofd gestegen, ook al hebben ze al het een en ander bereikt."
Tot nu toe lag een van de hoogtepunten van de zussen in Tokyo, waar ze deelnamen aan de laatste Olympische spelen. Met een negende plaats deden ze aardig mee, maar eerlijk is eerlijk, in de buurt van de medailles kwamen ze toen nog niet.
De inschatting is nu dat dit komende zomer in Parijs wel eens anders kan zijn, als plaatsing daarvan definitief is  want als ze de huidige lijn doorzetten zou Olympisch eremetaal zo maar mogelijk zijn. Voor definitieve plaatsing moet ook de Team-competitie goed zijn afgerond, maar wie twijfelt daar nog aan?
Bij de Dokkelaers blijven ze de verrichtingen van de zussen nauwgezet volgen, dat gebeurde ook afgelopen week toen ze de finale zwommen bij het WK. "We waren net bezig met de training, die we onderbraken voor de livestream met Doha," blikt Claudia terug. "Je snapt dat hier het dak eraf ging toen we uiteindelijk hun score en hun ranking hoorden."
In de finale waren twee Chinese zwemsters hun grootste tegenstrevers en uiteindelik wisten die hen met een miniem verschil voor te blijven. De Brouwertjes hadden een uitvoering die geinspireerd was op Vincent van Gogh, een creatie die tot in hun badpakken doorliep. Ze waren erg bewust bezig met de verplichte onderdelen in hun kür die de moeilijkheidsgraad bepalen en hadden op elk moment veel aandacht en concentratie voor de uitvoering.
De successen van Noortje en Bregje laten maar eens zien hoe een relatief kleine vereniging als de Dokkelaers een opstapje kan zijn voor een mooie carrière. Jongeren kunnen zich nog steeds aanmelden voor het synchroonzwemmen zodra ze de basisdiploma's A en B hebben. De Dokkelaers hebben naast het synchroonzwemmen ook waterpolo, wedstrijdzwemmen en uiteraard ook een recreatieve tak. Jongeren kunnen zich via de website altijd aanmelden voor een van de onderdelen en om te beginnen wordt een proefles geadviseerd.
Intussen staat er op de datum van 5 augustus van dit jaar al een eerste kruisje in de agenda van de Dokkelaers. Dat is de datum dat in Parijs het kunstzwemmen begint. Een wedstrijd waar de Goirlese meiden zeker bij zullen zijn en wat ons betreft als een van de favorieten bij de duo’s.