Titel

IJspret bracht oer Hollands gevoel naar boven
Er kon op veel plaatsen worden geschaatst.

Februari 2021




Je moet er soms iets voor doen, maar de zon zo op zien komen heeft wel wat.
Nee, de Flaes ging niet officieel open dit jaar en ja, schaatsen op natuurijs kan een gevaarlijke onderneming zijn. Maar wat hebben velen genoten door enkele dagen van het natuurijs gebruik te maken. Ook in deze regio konden op veel plassen en vennen de ijzers ondergebonden worden. Kinderen die er voor het eerst aan proefden, of de iets ouderen die de ijzers letterlijk uit het vet haalden.
De Flaes is het grootste natuurven in de gemeente Hilvarenbeek, maar terwijl er in het verleden vaak het beste ijs lag, was dat nu niet het geval. De wind had flink huisgehouden op het moment dat het wateroppervlak aan het bevriezen was en de opgewaaide sneeuw vroor op veel plaatsen aan het oppervlak vast. Hierdoor geen spiegelgladde ijsvloer, maar veel oneffenheden.
Nee, dan was het op andere plekken zoals op het Diessens Broek tussen Diessen en Haghorst beter. De schaatsliefhebbers konden hier een behoorlijke ronde rijden en velen wisten de weg ernaartoe te vinden.
Ook op de kleinere vennen, zoals de Broekeling in Esbeek en het Zwartven in Hooge Mierde lag een mooi ijsvloertje, maar het is natuurlijk wel wat kleiner en daardoor wat beperkt. Maar ongetwijfeld wel veel knusser.
Natuurlijk waren er de nodige (corona) beperkingen, waardoor het absoluut afgeraden werd om ver van huis het ijs op te zoeken. Ook het rijden van routes waar eerder tochten werden georganiseerd (zoals de Molentocht) werden afgeraden. Maar schaatsers die al ruim acht jaar droog staan iets afraden?
Het werd op veel plaatsen genieten met een grote G en ook al riepen instanties als de politie en de gemeente Reusel-De Mierden op om niet naar de schaatsplassen zoals de Flaes te gaan, het publiek kwam toch en er deden zich verder geen incidenten voor.
Nu ijs en sneeuw weer aan het verdwijnen zijn is het maar weer de vraag wanneer we dit nog een keer mee mogen maken. Er zijn weerkundigen die stellen dat een koude winter nooit alleen komt: vaak is het dan twee of drie jaar achtereen erg koud.
Maar van de andere kant hebben we te maken met een opwarming van de aarde, daardoor weten we niet zeker of we dit nog een keer mee gaan maken. De schaatsers zelf hebben daar overigens wel een term voor: IJs en weder dienende!