‘Het Veronica-gevoel weer terug’
Ruud Wouters terug bij Radio Roslo
Juni 2021
Ruud Wouters (L) en Kees -Teut-Paridaans waren beiden erg populair bij radio Roslo
Zo’n veertig jaar terug was de muziek van radiopiraten ongekend populair. Vanaf de Noordzee werd er vanaf boten uitgezonden om de Nederlandse kneuterigheid te omzeilen, maar zenders als radio Noordzee en Veronica werden uiteindelijk toch opgerold en uit de lucht gehaald. Dichterbij onderging de Reuselse zender Radio Roslo hetzelfde lot. Hooge Mierdenaar Ruud Wouters was vanaf het allereerste begin bij en hij maakte in de jaren tachtig ook het einde mee toen de zender weer uit de lucht werd gehaald. Hij bleef de muziek trouw en hoefde dan ook niet lang na te denken toen hem onlangs gevraagd werd om aan een comeback van Radio Roslo mee te werken.
“Het was een mooie tijd, begin jaren tachtig, maar als je de apparatuur en de omstandigheden met nu vergelijkt is het natuurlijk niets,” zegt Ruud Wouters (62) met een lach.
De geboren Hooge Mierdenaar kreeg al op jonge leeftijd met muziek te maken en nog maar net 22 werd hij in 1982 benadert om voor de op te richten radio Roslo te draaien. ,,Het idee was gekomen vanuit bar de Red Coral waar Wietje Kaethoven altijd wel in was voor een geintje. Hij besprak met de DJ’s uit zijn kroeg om de ether in te gaan. Ik was de enige die niet zelf als DJ in de Red Coral draaide,” kijkt hij terug.
De beginperiode beschouwt hij nog steeds als een jongensdroom. “.De illegale zenders waren in die tijd mateloos populair en mede doordat wij er een lokaal tintje aan konden geven hadden we al snel veel luisteraars. Dat tot ergernis van Hilversum want al snel werden we hier in de regio meer beluisterd dan radio 1, 2 en 3 bij elkaar.”
Bij de historische versie was het pionieren van A tot Z, weet Wouters nog. “We bouwden net over de grens zelf een grote antenne vanwaar de muziek de lucht in geslingerd werd. De muziek werd opgenomen vanuit het café in de Wilhelminalaan in Reusel. Daar hadden we een grote bandrecorder en je moest na een uur goed opletten want enkel een witte stip op de band gaf aan dat jouw uur voorbij was. Ik trad op onder mijn artiestennaam Ruud van de Mierden, maar ook mannen als Kees Paridaans (Als Cees Teut) waren mateloos populair.
Maar waarom was deze zender zo populair?
“Het was herkenbaar voor de mensen hier uit de regio, velen kenden de DJ’s persoonlijk. Waarschijnlijk sprak ook de muziek aan want daar gaat het uiteindelijk om.” “Uiteindelijk hebben we maar anderhalf jaar gedraaid, maar er werd zo lang over nagepraat dat het altijd veel langer leek,” weet hij nog.
Vanaf afgelopen dinsdag 1 juni is de zender weer te beluisteren: nog niet via een golflengte op de reguliere radio, maar online en via de app op je telefoon. “Dat soort vernieuwingen maakt het nu wel eenvoudiger,” legt Wouters uit. “Dat wil niet zeggen dat het simpel is want we hebben wel degelijk te maken met zaken als het commissariaat van de media, de Buma/Stemra en dat soort zaken. We gaan nu draaien onder de vlag van Streekomroep de Kempen, waar Kempen FM nu de enige radiozender is.”
Ruud gaat zijn aandeel vanuit zijn eigen studio opnemen en kan daar dan vier uur per week mee vullen: 2 uur op zaterdag en 2 uur op zondag. De zender gaat 24 uur per dag/ zeven dagen per week uitzenden. Overdag zal er veel nostalgische muziek gedraaid worden en in het weekend zal er de nodige interactie met de luisteraars zijn.
“We zenden niet live uit, maar de luisteraars mogen hun favoriete top-drie insturen die wij dan zoveel mogelijk draaien,” legt hij het concept uit. “Dat hadden we indertijd ook en met alle ingestuurde reacties konden we altijd dagen vullen.”
Bij de start van de nieuwe uitzendingen was er een interview met Wietje Kaethoven, de man die destijds met het idee kwam van Radio Roslo. “Nu hij zelf al goud gezien heeft is het terug kijken met hem helemaal goud van oud.”
Het themakanaal van radio Roslo is online te vinden op www.rosloradio.nl en de app is ook onder die naam te downloaden in de playstore (voorlopig alleen nog de Android toestellen, later op ook de apple).