Van de Esbeekse witte tot die van ’t léég veld
Pim Hesselmans maakt van Esbeek wijndorp
Mei 2021
Zijn opa Piet Hesselmans plantte enkele jaren terug vijfhonderd druivenstokken om er zijn eigen wijn mee te verbouwen. Dat zijn moeder -toeval of niet- vinologe is, bereidde zijn weg verder. Als kind wilde hij profvoetballer worden, maar verder dan Tuldania kwam hij niet, maar over vier jaar hoopt Pim Hesselmans (22) zijn eigen Esbeekse wijn te schenken. Binnenkort worden hiervoor 4000 (!) druivenstokken geplant aan de Lage Mierdseweg in Esbeek.
,,Ik was vorig jaar voor een stage bij mijn achterneef in Frankrijk,” vertelt hij. ,,In de Bergerac zag ik hoe de druiven groeiden en hoe daar later de wijn van gemaakt werd. Toen ik dat zag wist ik één ding: dat wil ik ook.”
Terug in Nederland kon hij van het project om een veld van ruim één hectare van zijn ouders vol met druivenstokken te zetten ook nog een schoolproject maken. Omdat stages aan de Avans hogeschool niet doorgingen, kon hij zo zijn tijd goed benutten en sneed het mes aan twee kanten.
,,Hier zetten we zelf de palen en daarna op elke meter een metalen staaf waar de druiven begin mei geplant moeten worden,” wijst hij. Voor dat planten kan hij nog wel wat handen gebruiken, maar de druivenplukkers moeten nog minstens drie jaar wachten.
,,De eerste jaren moet de energie van de plant vooral in de wortelgroei van de plant gaan zitten,” legt hij uit. ,,Dan is het vooral snoeien en onkruid wieden. Maar als alles meezit worden over vier jaar de eerste flessen wijn gebotteld.
Pim, gesteund door de adviezen van zijn moeder en zijn opa, gebruikt rassen die goed bestand zijn tegen schimmels en die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Voor de kenners: De regent (een blauwe druif) en de souvignon gris voor de witte wijn. Hij experimenteert ook nog met vier andere rassen en al naar gelang de resultaten kan hij daar later nog mee uitbreiden.
,,De steeds warmere zomers en milde winters,” spelen ons steeds meer in de kaart en daar maken wij mooi gebruik van,” vult zijn moeder Dian Hesselmans aan. ,,Wijn is nog steeds een mooi product en vooral naar de streekgebonden producten is veel vraag.”
Ze voorziet dat de wijnbouw op de schaal waar Pim nu aan begint geen gehele kostwinning is, maar wel een mooie bijzaak.
Een naam voor zijn nieuwe wijn heeft Pim nog niet. ,,We willen nog samen met heemkundige Jan van Helvoirt gaan kijken naar de oude benaming van de akker waar de druiven groeien,” legt hij uit. Zo kwam opa uit op de witte van het léég veld (het lage veld).