‘Die vrolijke koppie’s, daar doe ik het voor’.
Lisanne de Laat (18) wil nog voor de kerst 250 gezinnen blij maken
November 2020
Al op haar vijftiende ging ze naar de gemeentebalie met haar plan om minderbedeelde kinderen te helpen. De ambtenaar moest even over zijn bril heen kijken, maar toen die meteen een kant en klaar plan op tafel zag komen om kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben te helpen, was die snel overtuigd. Nu is het drie jaar verder, is Lisanne de Laat achttien jaar en denkt ze erover om haar initiatief De Vrolijke Vreugde landelijk op te schalen.
“Ik wilde altijd al iets met kinderen doen,” mijmert Lisanne. En het werden kinderen in haar beoogde doelgroep. Met haar diploma klasse assistent op zak heeft ze nu een tussenjaar waarin ze alles goed voor haar stichting probeert te organiseren. In een volgend schooljaar denkt ze over een studie kinderpsychologie en daar tussendoor nog even haar rijbewijs halen want dat mist ze nu ook behoorlijk in het logistieke proces.
“Al op jonge leeftijd zag ik items op tv over kinderen uit minder bedeelde gezinnen die gebruik moesten maken van de voedselbank. Het maakte mij nieuwsgierig: Hoeveel van die mensen zijn er daarvan in mijn omgeving? Ik vroeg bij de gemeente allereerst om statistieken en toen ze meer hoorden over De Vrolijke Vreugde, wilden ze me graag vooruithelpen.”
Nadat ze via sociale media oproepen deed aan gezinnen om zich te melden en aan mensen die spullen wilden doneren, werd ze al snel overstelpt.
“Ik nam me voor om voor elk kind waar ik contact mee krijg een cadeaupakket te maken waar ik ze rond de feestdagen mee kan verrassen. Ik probeer zes tot acht cadeautjes in elk pakket te doen, bovendien vinden ze in elk pakket een handgeschreven briefje van mij.”
Lisanne was beduusd over de reacties, maar met name ook over het aantal gezinnen en daarmee ook kinderen die onder moeilijke omstandigheden opgroeien. “Je kunt best stellen dat er veel verborgen armoede is, in de meeste gevallen vinden de mensen het ook moeilijk om er voor uit te komen,” zegt ze. “Als die dan met de feestdagen verrast worden met een gratis cadeaupakket is dat een gebaar wat er aanslaat.”
Daarnaast merkte ze nog iets anders: er kwam ook reacties van over de grens uit België en daar is het probleem van verborgen armoede nog veel groter.
“De tamtam met informatie gaat snel en inmiddels komen er al aanvragen uit het hele land. Omdat ik zelf mijn rijbewijs nog niet heb (door corona ligt de rijles stil) stuur ik de pakketten op. Ik heb het inmiddels wel weten te regelen dat post.nl de pakketten die ik gereed maak bij mij thuis op komt halen.”
Maar Lisanne doet ook veel via het openbaar vervoer en anders is er haar vader en andere vrijwiligers uit haar omgeving nog om haar te helpen. In buurdorp Lage Mierde heeft de Hooge Mierdse sinds kort een magazijn omdat de zolder in haar ouderlijke woning al helemaal uitpuilde.
“De reacties die ik vaak terugkrijg van mensen zijn hartverwarmend,” zegt ze. “Dat geeft me telkens weer nieuwe energie om door te gaan. De foto’s en andere beelden die ik doorkrijg gebruik ik vervolgens weer voor een fotoboekje dat ik aan het einde van een traject maak. De mensen krijgen dat als afsluiting waardoor ze meteen een blijvende herinnering hebben.”
Stichting de Vrolijke Vreugde streeft er naar om zoveel mogelijk met gesloten beurzen te werken. Aanmelden van gezinnen met kinderen die in aanmerking willen komen en iedereen die spullen wil doneren, kan dat doen via haar website devrolijkevreugde.nl.
Er zijn op dit moment ook al een behoorlijk aantal vrijwilligers die Lisanne ondersteunen, maar zelf is ze er zeker drie uur per dag mee bezig, zeven dagen per week!
Lisanne heeft nu al contact met zo’n 500 gezinnen en hoopt minstens de helft daarvan met de feestdagen weer iets leuks te bezorgen.
“Ik kreeg onlangs nog een briefje terug van een kind, daarin schreef ze: ‘je hebt een hart van goud.’ Daar smelt je dan wel even van.”