Markt Wereldwijd
ouderen nog steeds in actie voor Hulselse Clementina.

September 2024


 was van eenvoudige komaf, uit een boerengezin zoals velen van haar generatie. Ze koos om haar leven te wijden aan het oplossen van armoede in een land dat later haar tweede thuisland werd: Brazilië. Ze zette kinder-opvangprojecten op zodat ouders konden gaan werken, maar ze ondersteunde ook gezinnen die niets op tafel hadden. Voor haar inzet kreeg ze een Koninklijke onderscheiding, maar haar overlijden in 2012 betekende niet het einde van haar goede werken. Elke week komen er nog mensen in Reusel-De Mierden bijeen om aan haar doelen te werken. Hoe bijzonder is dat?
Een deel van zaal D’n Aachterum in Reusel verandert elke vrijdagochtend in een handwerkclub. Dan schuiven de vrouwtjes aan en komen de bollen wol op tafel. Er worden truitjes gebreid en met de nodige creativiteit allerlei kledingstukken vervaardigt. De producten gaan deels naar de plekken waar er vraag en behoefte voor is en voor een deel wordt het verkocht op de markt die 14 en 15 september plaats vindt.
Maar hier in Nederland spullen maken, betekent nog niet dat je ze daar op de juiste plek krijgt.
Eigen systeem van hulp

Clementina Wouters kwam uit een Hulsels boerengezin, maar het zijn vooral haar neven en nichtjes die zich inzetten om haar doelen buiten de landsgrenzen voort te zetten.  Er worden hier spullen ingezameld en verkocht en de opbrengst wordt in landen als Brazilië omgezet in hulp voor arme gezinnen.
Een van hen is Jan Goorman die met regelmaat de reis naar Brazilië maakt om erop toe te zien dat alles goed terecht komt bij de projecten die zijn tante ooit startte.
. Eigen gemaakte spullen en producten uit geschonken boedels moeten een jaarlijkse bodem in de kas leggen voor de goede doelen van stichting Wereldwijd Reusel-De Mierden, die de hulp coordineert.
“ r zijn plaatsen op de wereld waar armoede de kansen van de mensen bepaalt,” weet Jan Goorman (72). “Mijn tante verbond haar eigen lot aan dat van de armen in Brazilië, met name in de regio Alagoas,” legt hij uit. “Het zorgde voor een verbondenheid van onze organisatie met dat gebied, maar Wereldwijd heeft ook doelen in India, Kenia, Zambia en het Rode Kruis.”
Goorman reisde al tientallen keren zelf naar Brazilië, ook toen zijn tante nog leefde. Zij kreeg een Oranje Lintje voor al haar inzet daar, waarna ze ook een ontmoeting met toen nog prinsens Maxima had en ook na haar overlijden in 2012 zette Goorman samen met anderen van Wereldwijd het goede werk door. “Maar het is altijd nog een hele klus onze bijdragen op de juiste plek te krijgen,” weet hij uit ervaring. “Wij werken daar met lokale mensen samen die we goed kennen en hebben zelf een systeem opgezet waarmee alles tot achter de komma verantwoord kan worden. We hebben een werkwijze opgezet waarbij we de mensen niet direct geld geven, maar wel voedsel.”
Door de acties van Wereldwijd, zoals het wekelijkse handwerken en de markt in september, komt er geld binnen waar in Brazilië voedselpaketten van gemaakt worden. “Wij krijgen via onze eigen lokale mensen elke maand vijftien nieuwe namen en adressen door waar de pakketten naar toegaan,” legt Goorman zijn werkwijze uit. “Deze lokale mensen zorgen ervoor dat er spullen lokaal aangekocht worden en dat ze op de juiste plek terecht komen.”
De markt van Wereldwijd vindt plaats op 14 en 15 september van 10.00-16.00 uur in manege De Meulenhaoi aan de Hulselsedijk in Reusel, de entree is er gratis.
Op de markt komen ook spullen te koop die geschonken zijn uit overgebleven boedels na overlijden.