Uitbreiding rolstoelpad
Reuselse rolstoelers kunnen nu ook het buitengebied in
Januari 2025
Als het doorgeknipte lint de grond nog niet raakt, lichten de ogen van Isa al op. Ze kan nu met haar rolstoel over het nieuwe rolstoelpad het vakantiestulpje van haar familie bereiken. Haar ouders en oma streden maar liefst vier jaar om het paadje aangelegd te krijgen.
De afstand tussen De Wielen en de Achterste Heikant in Reusel is slechts 700 meter, maar het olifantenpaadje dat voor de verbinding zorgt was in erbarmelijke staat. Mede hierdoor konden rolstoelers die vanuit het centrum over het eerder aangelegde rolstoelpad van de Hoevenhei gebruik maakten, nooit verder komen dan de Pikoreistraat. “Hierdoor konden mijn twee kleinkinderen die een beperking hebben ons vakantiehuisje aan de wielen wel zien, maar er komen was een andere kwestie,” zegt oma Maria Sterrenburg.
Maar met een idee komen is nog niet hetzelfde als een rolstoelpad aanleggen, merkte ook zij. “Vanuit de gemeente werden we gestimuleerd om eigen sponsoren te zoeken, maar dat viel nog niet mee,” blikt ze terug. ,,Ook bleken er geen subsidiepotjes te zijn waarna uiteindelijk een initiatief vanuit de gemeenteraad ervoor zorgde dat alle neuzen dezelfde kant op gingen.”
In de buurt van het paadje, op de Achterste Heikant, werd de aanleg van een rolstoelpad toegejuicht, mede omdat men de zware crossmotoren die er vaak rijden meer dan beu is.
“Blijkbaar is dit stukje een verbindingsroute in een internationale endurance,” beaamt een woordvoerder van de gemeente. “Om te voorkomen dat de motorrijders de zaak ook nu aan gort gaan rijden gaan we nog wel enkele borden plaatsen, maar ook zullen we er handhavend op gaan treden, ook in het weekend!
Maria Sterrenburg heeft er alle vertrouwen in dat dat ook wel goed gaat komen. “Het pad is iets verhoogd aangelegd waardoor we geen overlast hebben van water, zoals hier eerder het geval was. Er moeten nog wel enkele afrondende werkzaamheden gedaan worden, zoals het aanleggen van een passeerzone.”
Wethouder Frank Rombouts (verkeer) vindt dat iedereen in de samenleving mee moet kunnen doen en is daarom blij dat deze voorziening er kwam. ,,Het is ook mooi dat een de Weidevogel vereniging en de werkgroep Inclusiviteit hun medewerking gaven bij de aanleg, daardoor is er al meteen een stuk draagvlak om het pad in de toekomst te onderhouden,” kijkt hij vooruit.
Al deze beschouwingen gaan aan Isa voorbij. Ze laat zich weer terugrijden naar het vakantiestulpje van haar familie. Nu kan ze dit met eigen ogen zien en ook in de toekomst kan ze het vanuit het Reuselse centrum bereiken.