Nieuwe beken nieuwe wandelroutes
wandelen vanaf de verhalentafel in Lage Mierde

maart 2023


Cees Paridaans en Ad Schots kijken naar de nieuwe natuur waar de nieuwe wandelroutes voor een groot deel langs gaan

In en rond Lage Mierde veranderde er afgelopen maanden veel door het werk aan de beken Raamsloop en Reusel. De nieuwe meanderende beken brengen ook nieuwe mogelijkheden voor wandelaars, de Dorpsraad Lage Mierde speelt hierop in met drie nieuwe wandelroutes.
Het initiatief van de gemeente Reusel-De Mierden om in elke kern een verhalentafel in het centrum te plaatsen kwam bij toeval tegelijk met het starten van de nieuwe wandelroutes, maar het sluit wel naadloos op elkaar aan. De nieuwe routes die op 2 april officieel opengesteld worden, worden al meteen weergegeven op de tafel die in Lage Mierde op het Dorpsplein komt. Lokale wandelaars, maar ook toeristen kunnen hier hun inspiratie opdoen voordat ze de wandelschoenen aantrekken.
Met de nieuwe wandelroutes wordt het dorp Lage Mierde nog beter op de kaart gezet en komt er een verbinding tussen kunst, cultuur, het agrarisch landschap en ontspannend wandelen.
Het water stroomt traag door de kronkelende beek die na de nieuwste meandering een stuk smaller werd. Vanaf de rotonde Bernardusweg/Neterselsedijk begint er een gravelpad langs de Raamsloop en hier start al een van de drie nieuwe routes. Omdat dit goed toegankelijk is krijgt dit meteen het predicaat ‘rolsoelvriendelijk’.

“Lage Mierde heeft veel historie, zo was er al de eerste bewoning voor de jaartelling en was het tot 1997 samen met Hulsel en Hooge Mierde een zelfstandige gemeente,” vertelt Cees Paridaans. Hij is binnen de Dorpsraad zeker geen onbekende en hij kwam met het idee van de wandelroutes. Hij zag dat historische elementen in het dorp maar weinig zichtbaar zijn en zocht naar mogelijkheden om meer verbinding te leggen, zoals met kunst en bedrijvigheid. Waar kan dat beter dan in een wandelroute?”
Paridaans klopte aan bij Ad Schots die net met pensioen was en in zijn vrije tijd een verwoed wandelaar is. Hij kreeg de vraag voorgelegd om na te gaan wat er mogelijk was.
“We keken allereerst wat er al was aan wandelroutes, van de ommetjes vanuit de gemeente tot de paden en verwijsborden van Visit Brabant,” legt Schots uit. “Dat zijn op zich mooie routes, maar er wordt geen verbinding met kunst, cultuur en geschiedenis gemaakt. Daarom gingen we ervoor om drie nieuwe wandelroutes uit te zetten die allen vertrekken vanuit het Dorpsplein in Lage Mierde.”
Schots kreeg van vele kanten support bij het initiatief, zoals de gemeente die net bezig was om een Verhalentafel te ontwikkelen en nu meteen de drie nieuwe routes daarin meeneemt. Ook Visit Brabant, Waterschap De Dommel, ASR De Utrecht en een aantal particulieren en bedrijven leverden hun bijdrage zoals ook het voedselbos Lage Mierde.
De kortste van de drie routes is een rolstoelvriendelijke route die, zoals de naam al doet vermoeden, langs de Raamsloop gaat (3 km). De tweede van 10 km heet Dorp en Buitengebied en gaat onder de Flaes door en langs de visvijver aan de Couwenberg. De derde en langste (12,5 km) heeft de naam Monumenten en Landgoederen en gaat langs landgoed de Utrecht en het voedselbos aan de Beekakkersweg. Op maar liefst zes plaatsen komen er nog tafels en banken langs de routes.
De wandelroutes zijn van beide zijde te lopen en allen uitgepijld met een blauw bordje met daarop Sint Stephanus, de patroonheilige van zowel de kerk Lage Mierde als de voormalige gemeente De Mierden.
In een begeleidende folder heeft heemkundeman Joep Verspaandonk informatie over de routes beschreven. Via een QR-code op de folder zijn de teksten nog uitgebreider te zien.