kringloop Reusel stopt na elf jaar
Leo Mathijsen legt de pannen erop
Januari 2024
Kringloopbedrijf Reusel-De Mierden aan de Kerkstraat in Reusel sluit op 1 april de deuren. Eigenaar Leo Mathijsen (70) vindt het moment gekomen om een stapje terug te doen.
De deur gaat uitnodigend open en meteen kom je in een andere wereld terecht. Kleurrijke poppetjes kijken je aan, bestek en borden uit meerdere generaties, aan de kant de meubels en de groter stukken.
,,Elf jaar geleden vulde ik samen met mijn vrouw Lenie de leegte in aan kringloop in De Kempen,” blikt hij terug. ,,Op dat moment was er hier geen commerciële kringloop en we merkten al meteen dat er veel behoefte was. Aan de ene kant zochten mensen die een woning te ontruimen hadden naar iemand die hun spullen kon herplaatsen en aan de andere kant mensen met een smalle beurs die op zoek waren naar betaalbare spulletjes.”
Als Leo over zijn leven in de kringloop vertelt beginnen zijn ogen weer te stralen. Hij rolde er zo’n dertig jaar terug bij toeval in en eigenlijk kan hij het nog niet goed los laten.
,,Maar mijn vrouw die tien jaar jonger is als ik, heeft het fysiek zwaar op dit moment,” zegt hij terwijl zijn stem daalt. ,,In mijn eentje is er hier geen lol aan, bovendien trek ik dat niet. We waren jarenlang een gouden combinatie, ik op de baan om spullen op te halen en zij die de winkel inrichtte en de klanten hielp. Ik kreeg aanvragen uit heel zuidoost Brabant, tot voorbij Helmond. Nu ook weer, een appartement komt leeg en de nieuwe kopers nemen de inventaris niet over. Dan ben ik de laatste reddingsboei van deze mensen. Ik doe dit graag en het mes snijdt altijd van twee kanten. Voor het sjouwwerk werk ik altijd samen met mensen die een werkstraf uitvoeren, die sociale functie doen we er ook nog even bij. ”
Terwijl Leo zijn verhaal doet in de kringloopwinkel aan de Kerkstraat in Reusel, lopen de klanten nog af en aan. Vooraan de straat heeft hij een zitje, waar menige klant aanschoof om er het levensverhaal mee te delen. ,,Dat krijgen we er hier altijd gratis bij,” lacht hij. ,,Voor veel mensen zijn we niet alleen de schakel naar de spulletjes, maar ook de schakel naar hun leven en hun verhaal.”
Maar hoe positief hij is over de handel en zijn klanten, zo negatief is hij over de gemeente Reusel-De Mierden. ,,We kregen nooit medewerking en terwijl andere zaken met coronasteun overeind bleven moesten wij zelf onze boontjes doppen. Zelfs onze tijdelijke woning op de Hertenwei moesten we ontruimen, nu wonen we weer in Tilburg.”
De klanten die langs komen zien in de 400 meter winkelruimte steeds meer open plekken. Nu staat er op de ramen nog Opheffingsuitverkoop, maar op 1 april wordt dat vervangen met het bordje: Zaak gesloten!