Leo van Avendonk en Nienke Erisman en het Blotevoetenpad
Beweeg natuurlijk wint Zilveren Rank

Oktober 2021



Leo van Avendonk en Nienke Erisman uit Hooge Mierde kregen afgelopen vrijdag van oud- burgemeester Harrie Tuerlings de Zilveren Rank uitgereikt. Ze kregen deze prijs voor hun initiatief Beweeg Natuurlijk, waarbij er veel aandacht is voor bewegen in de natuur met daarbij natuureducatie als uitgangspunt.
De Zilveren Rank wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op een bijzondere wijze inzet voor jeugdeducatie. Dit jaar waren er met vijftien aanmeldingen tien minder dan vorig jaar  voor de stimuleringsprijs die goed is voor een bedrag van 5000 euro, een oorkonde en een zilveren beeldje in de vorm van een wijnrank. Maar de jury liet wel weten dat de kwaliteit van de inzendingen dit jaar meer dan gemiddeld hoog was, wat voor hen reden was om dit jaar twee hoofdprijzen uit te reiken. De tweede prijs kwam terecht bij een initiatief op het gebied van techniek uit Riethoven.
De inzenders kwamen dit jaar wel uit een breed gebied, van sport, natuur en onderwijs tot muziek, zorg en techniek. Ook was er een behoorlijke spreiding van de inzenders over de Kempengemeenten: vijf uit Bergeijk, drie uit Bladel een uit Eersel, Valkenswaard en Veldhoven en vier uit Reusel-De Mierden.
De uitreiking vond plaats in de Pius X in Bladel omdat die de winnaar in 2020 was.
Blotevoetenpad
Leo van Avendonk startte afgelopen jaar met zijn loopmaatje Nienke Erisman Beweeg Natuurlijk. “We willen jongeren weer meer in contact brengen met de natuur,” zegt Van Avendonk. “Als jongste van zeventien kinderen speelden wij vroeger ook altijd buiten, het heeft mij gevormd tot wat ik nu ben. Maar welke kinderen spelen er nog buiten in het bos? Wij willen die beleving weer terugbrengen.”
Een van de onderdelen die het duo bedacht (en uitwerkte voor de inzending) is de aanleg van een blotevoetenpad. Leo hierover: “We zijn het helemaal niet meer gewend om op blote voeten te lopen, maar dat geeft wel een aparte beleving. Kinderen krijgen vanaf het moment dat ze kunnen lopen schoenen aan en zo beschermend als ouders zijn, doen ze die buiten vrijwel nergens uit. Door bewust de schoenen uit te trekken en een pad aan te leggen met meerdere typen ondergrond krijg je een aparte beleving. Daarbij zit altijd water, maar ook los zand of dennennaalden. Van daaruit ga je dan het gesprek met de jongeren aan over wat ze ervaren.
Als locatie voor het blotevoetenpad hebben de twee de bossen bij de Weeldsedijk in Hooge Mierde voor ogen. Leo daarover: “We willen beginnen op het terrein van de Spartelvijver, maar we gaan ook in gesprek met de horecaondernemers daar en met de gemeente Reusel-De Mierden. Wellicht is het mogelijk om daar ook het huidige speelbos erbij te betrekken en zo een educatieve route aan te leggen, zoals in Hoogeloon ook met het Kabouterpad is gebeurd.”
Naast het Blotevoetenpad, nog wat kleinere zaken zoals kinderfeestjes in de natuur en coaching van jongeren uit sportverenigingen, zinnen de initiatiefnemers van Beweeg natuurlijk ook op bodemonderzoek voor de jeugd. Hier ligt het specialisme van Nienke Erisman, zij wil de jeugd laten zien en ervaren wat er onder het aardoppervlak zit. Hoe diep zit het water, welke beestjes kom je daar tegen en wat al niet meer.
Voor de jury van de Zilveren Rank was de Hooge Mierdse inzending een geschenk uit de hemel omdat het helemaal past in de opzet van de prijs. Ook de natuureducatie die ze in samenwerking met basisscholen op willen zetten speelde daarin een rol.
Of de Zilveren Rank ook de komende jaren nog uitgereikt gaat worden is niet duidelijk omdat de organisatie zich gaat bezinnen over haar eigen doelstelling