Zes kernen stellen zich voor
Burgemeester Weys verkent gemeente Hilvarenbeek
Februari 2020
Evert Weys was geïnteresseerd in alles wat hij onderweg tegenkwam bij zijn 6-dorpentour
Het was niet de eerste keer dat Evert Weys in Baarschot, Haghorst en De Biest kwam. Want ook in Esbeek en Diessen verkende hij eerdere al de omgeving, al was dat toen nog incognito. Maar afgelopen zaterdag trok hij een hele dag uit voor een toer langs alle zes kernen. Overal nam hij ruim de tijd om met de inwoners in gesprek te gaan en een hele dag lang werd hij verrast door presentaties van verenigingen, ondernemers en particulieren. Daarbij werden de kinderen, maar ook de ouderen niet vergeten. Zo vertelde Mien Janssen, de oudste inwoner van Baarschot, over de wetenswaardigheden uit de omgeving.
Met zowel het comité Baarschot (Marian Hoosemans) als Leefbaar Baarschot (Jac Linnemans) werd Evert Weys en zijn partner opgewacht in Baarschot. Met de wethouders en zijn partner Suzanne van de Graaf in zijn spoor, keek hij onderzoekend rond en luisterde hij oplettend naar alles wat hem verteld werd. “We zijn trots op wat we hebben in Baarschot,” zegt Marian Hoosemans. “Zoals de eigen brievenbus die wij wisten te behouden. Volgens Post NL zou het niet rendabel zijn, maar inmiddels bewijst het dagelijks zijn nut.”
“Het zijn dit soort kleine initiatieven waar ik van onder de indruk ben,” zegt Weys. “Maar dat gaat net zo goed over de Mariagrot die ze hier nog steeds koesteren en de mooie brugleuning over de Reusel.”
“Dat is nog een cadeau van uw voorganger,” wist Jac Linnemans te melden.
Waar de Mariagrot blijft herinneren aan de oorlog, waarbij Baarschot gespaard werd, vertelde de oudste inwoner Mien Janssen (91) over het andere wel en wee uit het dorp. Maar behalve de oudste inwoner, maakte Weys ook kennis met de jongste inwoner van Baarschot, Jasmijn Abrahams. Als teken van nieuw leven werd er in de nieuwe woonwijk Brouwershof ook nog een boom geplant.
Daarna ging het hele gezelschap met de Elshorst-express naar Diessen. In de ochtend was de toer nog per busje begonnen en in Biest Houtakker stond bij Ome Toon de ontbijttafel gedekt. In een interactief programma kreeg Weys alle verenigingen te zien en sprak hij met enkele ondernemers en het hoofd van de basisschool. In Haghorst zag hij de Sluis over het enige kanaal dat de gemeente Hilvarenbeek aan doet en maakte hij kennis met Hallo Haghorst en de dorps-coöperatie.
De leden van de heemkunde Hilvarenbeek waren rond het middaguur aan zet, waarbij een rondgang in de Beekse toren niet ontbrak. Na de kern Haghorst was Diessen de volgende halte, waar hij zijn ogen uitkeek naar alle activiteiten die daar ontplooit worden. Weys zag de activiteiten van de woongroep-in-wording Benjamin en woonde op Turkaa een natuurles bij.
De afsluiting van de toer was bij Schuttershof in Esbeek, maar een afsluiting kon je het nauwelijks noemen, want alleen Esbeek had al een welgevuld programma. Wat wil je ook als je in een echte kerk de basisschool onder gebracht hebt en als er een meer dan actieve coöperatie meerdere initiatieven ontplooit. Waar de inwoners zelf het gemeenschapshuis behielden en met Schotel een pareltje hebben om toeristen te lokken.
“Ik ben zeer, zeer onder de indruk,” liet Weys meerdere keren horen.
Bij het vertrek vanaf elk plekje dat hij bezocht, deed hij de belofte: “Ik kom nog een keer terug en neem dan nog meer de tijd voor jullie.”