Yara Reijrink haalt inspiratie uit Nieuw Zeeland
September 2021
Ieder mens wil uit het leven halen wat er in zit. Voor de een is dat leuk werk voor een baas, voor de ander zelf iets creëren. Voor de geboren Diessense Yara Reijrink (23) was het van jongsaf al duidelijk dat ze ‘iets’ in de kleding wilde gaan doen. Na een opleiding Fashion & Design in Den Bosch maakte ze met haar vriend een reis naar Nieuw-Zeeland en daar viel alles op zijn plaats. Ze ontdekte de verhalen, tradities en symbolen van de Maori, waar ze thuis op voortborduurde. Met haar nieuwe merk Yaárre brengt ze nu exclusieve designs voor mannenkleding op de markt.
“Reizen was voor mij nooit een pretje want ja, dat vliegtuig he. Maar toen mijn vader en zijn vriendin met enthousiaste verhalen uit Nieuw-Zeeland terugkwamen ging bij mij toch de knop om.” Als Yara vertelt over zichzelf en over de wereld zoals zij die ziet, spat het enthousiasme ervan af.
“Ik wil graag iets toevoegen aan wat er al is en als dat ook nog eens op een verantwoorde manier kan vind ik dat top. Daarom zijn de designs die ik uitbreng fairtrade en zoveel mogelijk van materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Zo ben ik nu bezig met een creatie die voor een deel van een plastic fles gemaakt is.”
Yara zette de knop om en stapte in het vliegtuig die haar helemaal naar de andere kant van de aarde bracht. In Nieuw-Zeeland koos ze samen met haar vriend niet voor een standaard trip, maar ze verbleven veel op afgelegen plekjes. “We trokken er in een hippiecampertje van Zuid naar Noord en in Cape Reinga maakten we het mee dat een lokale visser zijn hengel verloor doordat een golf er in de zee mee aan de haal ging. Mijn vriend dook hem na en redde zo voor de visser de hengel én de vis: als dank mochten we bij die mensen aan tafel aanschuiven. Het zijn dit soort ervaringen die het verschil maken.”
In de kleding, die ze nu thuis achter haar laptop ontwerpt, komen alle bijzondere ervaringen en mooie plekjes van haar reis wel ergens terug in een design.
“Ik heb voor mannenmode gekozen maar mijn kleding heeft een unisex pasvorm, wat iedereen past,” stelt ze. “Ik kies niet voor massaproductie, maar wel voor het bijzondere. Van elk ontwerp worden er maximaal 25 geproduceerd. De designs maak ik zelf en die worden vervolgens in een atelier op de kleding verwerkt, maar soms doe ik dat ook zelf op de naaimachine bij mijn oma thuis.”
Yara kan met haar nieuwe onderneming nog geen heel brood op de plank krijgen, maar ze weet dat ze nog een heel leven voor de boeg heeft. Ze hoopt in dat leven iets toe te voegen aan wat er al is, maar niet ten koste van alles. Daarom worden de personen die aan haar producten meewerken eerlijk en goed betaald en gebruikt ze liever biologisch katoen en recycled polyester. “Maar uiteindelijk gaat het om de beleving van iemand die een kledingstuk van Yaárre draagt,” legt ze uit. “Als ik merk dat iemand zich er niet lekker bij voelt neem ik het nog liever terug dan dat ik het gevoel heb dat die persoon er ongelukkig mee is.”