Sortparken Hulsel en de Mierden moeten op zoek naar nieuwe beheerder
Stibex kondigt vertrek aan
Juli 2021
Het sportpark in Hulsel ondergaat op dit moment al een metamorfose
Het runnen van de sportparken met daarbij het beheer van de velden is niet altijd een makkelijke klus. In Reusel-De Mierden werd daarom 20 jaar terug al een onafhankelijke stichting opgericht die voor alle sportparken in de gemeenten het beheer ging voeren. Contracten konden in gezamenlijkheid afgesloten worden en men had enkele eigen beroepskrachten in dienst om het beheer uit te voeren. Maar deze stichting (Stibex geheten) kondigde afgelopen week onverwacht aan om over een jaar te stoppen. De betrokkenheid bij de nieuwbouw van de Kei in Reusel gaat per direct in.
De halmen van het gras wuiven met de wind mee, iets wat je normaliter op een sportpark niet zou verwachten. Maar op het Hulselse sportpark ’t Kantje is er sprake van een grote metamorfose nu een deel van de velden overgaat naar een bestemmingsplan voor woningbouw. Hierdoor werd afgelopen maanden aan de noordzijde van het sportpark een nieuw veld speelklaar gemaakt. Het werk dat hiervoor moest gebeuren werd geregeld en aanbesteed door stichting Stibex. De organisatie die werkt met een bestuur van vrijwilligers, neemt hiermee veel werk uit handen van de gemeente, maar ook van de portverenigingen. Die verenigingen kunnen zich hierdoor weer puur met de sport bezighouden. Maar dan kondigt Stibex ineens aan om op te houden te bestaan.
Misschien snappen we het wel, maar we vinden het zeker jammer,” zegt Geert Wouters, de voorzitter van HMVV uit Hooge Mierde. Hij verwacht dat de gevolgen voor zijn vereniging van de ene kant mee zullen vallen omdat ze zelf al veel met eigen vrijwilligers doen. “Maar voor grotere zaken, zoals het onderhoud van de grasmat blijven we toch aangewezen op grotere partijen,” zegt hij. “Daarom zal de gemeente dit nu weer op moeten pakken, net zoals ze dat voorheen ook deden.”
Maar ook vanuit de gemeente Reusel-De Mierden is met verbazing gereageerd op het besluit. Wethouder Peter van de Noort noemt het jammer dat de samenwerking eindigt na een samenwerking van ruim 20 jaar.
Vanuit Stibex wordt met name de toenemende regelgeving en bureaucratisering genoemd die het werk van Stibex moelijker maken. Remco Oversier de woordvoerder van Stibex wil hierin geen concrete voorbeelden noemen. “Door al de toegenomen regels is er minder ruimte en dan komt er een moment dat wij ons afvragen: wat is nog onze toegevoegde waarde?”