Eerste kievitsei in Hooge Mierde
Theo van de Voort vindt loon naar werken

Maart 2023


Ooit werd het eerste kievitsei dat in Nederland gevonden werd aangeboden aan de koningin. Maar die traditie stuitte op steeds meer weerstand, ook al ging men er in Friesland lang mee door en werd het daar aan de commissaris van de koning(in) aangeboden.
Nu wordt de vondst van het eerste kievitsei nog steeds breed uitgemeten, maar blijven de eieren vooral in het nestje liggen, deze week had Hooge Mierde de primeur!.
Voor Hooge Mierdenaar Theo van de Voort (1951) kan het jaar 2023 niet meer stuk nu hij zich de gelukkige vinder van het eerste kievitsei in Brabant mag noemen. Als lid van de natuur en weidevogelvereniging Reusel-De Mierden is hij al vele jaren actief om het vogelbestand in zijn omgeving te monitoren. Hierdoor had hij al enkele dagen voor de vondst een kievitspaartje in het oog dat zich opvallend gedroeg. Maar eigenlijk begint het verhaal van deze vondst al vele jaren eerder.
“In het gezin in Reusel waar ik opgroeide ademde alles aandacht en liefde voor de natuur uit,” begint hij zijn verhaal. “Wij waren na schooltijd altijd in het bos of in het veld te vinden en toen ik later in mijn leven meer tijd kreeg ging ik dit opnieuw doen: maar nu als lid van een natuurvereniging. Bij de natuur en vogelweide vereniging is de gemeente Reusel-De Mierden opgedeeld in rayons en hij mag zich daarin rayonhoofd van Hooge Mierde noemen. Op 15 februari kwamen alle rayonhoofden in Den Bosch bij elkaar en ja, als die rayonhoofden bijeen komen dan kun je niet meer over één nacht ijs gaan.

Theo moet helaas vaststellen dat het met de vogelstand in Nederland dramatisch gesteld is. “Alleen het afgelopen jaar al werden er 25 procent minder nesten geteld,” legt hij uit. “Er zijn diverse oorzaken van te benoemen, van verdroging van de grond tot het teruguit gaan van de biodiversiteit. Maar vlak ook het toegenomen bestand aan roofdieren niet uit. Neem vorig jaar, toen hadden we een mooi broedsel van een wulp in Hooge Mierde. Maar kraaien ontdekten het nestje en pikten de eieren kapot voor een lekker maaltje. Maar vlak ook de vossen niet uit, het zijn roofdieren en uiteraard moeten die ook eten. Maar de vogels die op de grond broeden zijn wel een erg makkelijke prooi.”
De dagen voorafgaand aan de vondst, die op woensdag 15 maart plaats vond, observeerde Theo elke dat de akkers in zijn rayon. Hij had op een perceel van boer Ad Versteynen al typisch gedrag gezien van een koppeltje kieviten. Het mannetje die met buitelingen zijn territorium markeert en het vrouwtje dat zich vol vreet met vette pieren. “Vergeet niet dat als er vier eieren in het nest zitten het vrouwtje er 28 dagen op blijft broeden,” legt hij uit.
Met de verrekijker vanuit zijn auto zag hij aan het gedrag van de vogels dat het wel eens raak kon zijn en toen hij de akker op liep had hij het nestje met het eerste ei snel gevonden.
“Daarna breekt er een waar circus los” vertelt hij een dag later.
Allereerst nam hij contact op met een contactpersoon bij Brabants Landschap, die een uur later al bij de akker stond om vast te stellen of het echt om een vers ei gaat. Vier dagen eerder was in Overijsel nog het eerste ei in Nederland gevonden en precies een jaar terug, ook op 15 maart, werd het eerste ei in 2022 gevonden.
Nadat de vondst officieel was vastgesteld werden er de nodige foto’s gemaakt. Boer Versteynen keek intussen over de schouders van Theo mee wat er allemaal op zijn akker gebeurde. Omdat de akker nog niet meteen bewerkt gaat worden is het nest niet gemarkeerd en Versteynen weet dat als hij met de ploeg aan de gang gaat dat hij op dit plekje goed op moet letten.
“Ik ben al vele jaren bezig met observeren in de natuur, het beschermen van de vogels en de educatie die daarbij hoort,” legt de Hooge Mierdse vogelaar uit. “Dat je dit één keer in je leven dit meemaakt is erg mooi, het laat maar weer zien hoe mooi de natuur is. Laten we hopen dat er ook nog eens een moment komt dat de vogelstand zich kan herstellen, dan pas gaat hier de vlag echt uit.”