Bomen voormalige Hispohal
Kapvergunning frustreert buurtbewoners
Oktober 2022
De moerseiken bij de Hispohal: de gemeente Hilvarenbeek beschouwt deze bomen als uitheems terwijl in buurgemeente Reusel-De Mierden deze bomen inheems worden genoemd.
De voormalige Hispohal heeft al geruime tij het veld geruimd en de nieuwe invulling krijgt steeds meer vorm. Op het terrein staan nog negentien kolossale bomen die de wacht lijken te houden bij het reeds gesloopte sportgebouw. Voor de gemeente Hilvarenbeek is het duidelijk: deze bomen passen niet in het nieuwe plaatje. Maar buurtbewoners denken daar anders over.
“Kijk, daar staan ze, fier en groen en in de kracht van hun leven.” Als het aan buurtbewoner Rob de Rooij ligt, blijven de bomen er aan de kennedylaan en Doornboomstraat staan en worden ze gewoon ingepast in de nieuwe plannen. Het gaat om negentien volgroeide moeraseiken die voor de nodige schaduw zorgen. Maar die ook overlast kunnen veroorzaken.
“Aan het begin van het traject voor nieuwe invulling va het terrein mochten wij als omwonenden mee participeren in een nieuw stukje politiek binnen Hilvarenbeek. Dit is een mooi uitgangspunt natuurlijk en we waren daar erg blij mee. We hebben in begin van dit traject een zeer uitgebreide enquête gehouden onder de omwonenden en deze al aan vele diverse mensen gepresenteerd die betrokken zijn bij dit project. Uit deze enquête kwam naar voren dat 70 procent van de omwonenden groen en bomen erg belangrijk vinden. Maar nu wordt er toch een kapvergunning aangevraagd door de gemeente. Dat begrijpen wij niet, sterker nog: nu voelen we ons niet serieus genomen.”
De Rooij snapt dat bij elk nieuw plan ook het groenbeeld in de wijk verandert en dat er voor een nieuw gezondheidscentrum met daarachter vier hoog gestapelde woningen ruimte nodig is. “Maar bomen hebben wel degelijk hun nut en hun functie,” kijkt hij naar de overkant van de straat. “Deze bomen zijn zo’n veertig jaar oud en kunnen minstens nog diezelfde periode mee. Als je nu een nieuwe boom plant duurt het vele jaren voor dat hij volgroeid is en diezelfde functie heeft. We moeten met zijn allen zuinig zijn met het groen wat we hebben. Als ze een nieuw plan intekenen kunnen ze toch ook gewoon eerst de bomen intekenen en dan de rest daarop aanpassen? Zo moeilijk lijkt me dat toch niet.”
Maar zoals zoveel andere zaken in het leven heeft ook deze zaak twee kanten. Vanuit de gemeente Hilvarenbeek is men voorstander om de bomen te ruimen en projectleider Frenkel Beerens wil daar wel een toelichting op geven.
“Het gaat hier om negentien uitheemse moeraseiken, bomen die hier van oorsprong dus niet thuis horen. De gemeenteraad heeft eerder kaders gesteld over de hoogte van de bebouwing en het groen in dit deel van Hilvarenbeek, westelijk van de molen. Daar is een hoogte van 8 tot tien meter de max, maar deze bomen meten inmiddels tot 24 meter!!.”
Beerens legt uit dat er ook uitvoerig is gekeken naar de staat van de bomen, de levensvatbaarheid voor de toekomst en de gevolgen als ze zouden blijven staan.
“De bomen staan op particuliere grond (het perceel van de voormalige Hispohal) en vielen daardoor niet binnen het onderhoudsprogramma van de gemeente. Hierdoor is achterstallig onderhoud ontstaan. We hebben verder vastgesteld dat de bomen erg oppervlakkig wortelen en daardoor niet bij het grondwater komen want dat zit hier op acht meter diepte. Als je deze bomen zou behouden zou dat een ruime boomspiegel vragen, waardoor je diverse parkeerplaatsen aan zowel Kennedylaan als Doornboomstraat op moet offeren. Daar heeft de Raad tot nu toe niet voor gekozen.”
Om het verhaal vanuit de gemeente compleet te maken wijst Beerens nog op de voorgenomen renovatie van zowel Doornboomstraat als Kennedylaan, waarbij de bomen over enkele jaren alsnog zouden moeten wijken vanwege het graafwerk voor de riolering.
Aanstaande donderdag 29 september staat de invulling van de ruimte opnieuw op de Raadsagenda. Niet uit te sluiten is dat er nog verder over de bomen wordt gesproken.