Dubieuze rol van Lage Mierde in provinciale stikstofhandel

Juli 2021




Nadat er onlangs bijna een nationale discussie losbarstte over de handel in stikstof nadat een agrarisch bedrijf opgekocht werd aan de Meierweg in Lage Mierde, is er opnieuw onrust over een vergelijkbare situatie. Nu gaat het om een opgekochte paardenhouderij aan de Dunsedijk in datzelfde dorp. De provincie Noord-Brabant is hierbij opnieuw handelaar van de stikstofrechten die ze willen verzilveren, wat door iedereen die iets met natuur heeft een omstreden handelswijze noemt.
De Dunsedijk in Lage Mierde is een straat die in toenemende mate door toeristen ontdekt wordt. Vanuit de Neterselsedijk in Lage Mierde passeer je eerst een voormalige veehouderij waar caravans nu de plek van de koeien innemen. Even verderop grazen de roodbruine koeien Voor het Anker van Wellenseind en verderop leidt het fietspaadje je naar herberg In den Bockenreyder. Bij de overgang van de verharde weg naar een zandpad, ligt een typisch pand dat hoort bij landgoed De Utrecht. De rode dakpannen en de rood-witte luiken geven het pand een nostalgische uitstraling. Bij de voormalige veeboerderij werd een aantal jaren terug een paardenhouderij ontwikkeld en de graslanden werden de laatste jaren begraast door het edele ros. Maar door tal van ontwikkelingen, zoals het uitkopen van stikstof producerende bedrijven bij natuurgebieden, werd ook dit bedrijf opgekocht om de nabij gelegen natuur van De Utrecht te beschermen. Maar bij deze aankoop komen de stikstofrechten in handen van de kopende partij, in dit geval de Provincie Noord Brabant. Die zou in dit geval de opgekochte stikstofrechten simpelweg uit de roulatie kunnen nemen, zodat ze niet opnieuw elders stikstof neerslag veroorzaken, het gaat in dit geval om 250 kilogram stikstof j per jaar. Inmiddels zijn er al voldoende onderzoeken geweest die aantonen dat die neerslag soms ook op grotere afstand weer neerslaat.
Maar de slimmerikken in Den Bosch vrezen dat ze met het uit de handel halen van die stikstof ook drie ton door de afvoer wegspoelen, daarom hebben ze nu een ‘briljant’ idee: ze gooien de stikstofrechten weer in de verkoop.
In het geval van de stikstofrechten van de Meirweg werden die opgekocht door een paardenhouderij in Hooge Mierde.
Waar de rechten van de Dunsedijk terecht gaan komen is nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat hier het paard behoorlijk achter de wagen wordt gespannen. Aan de ene kant stelt het rijk miljoenen beschikbaar om boeren met hun stikstofrechten uit te kopen, maar de provincie Noord-Brabant vaart daarin gewoon haar eigen koers.
Het Bossche Statenlid Hermen Vreugdenhil (Christen Unie) heeft zich nu vastgebeten in de Mierdse kwestie en heeft via de WOB stukken opgevraagd bij zijn eigen provincie. Hij hoopt te bewerkstelligen dat deze stikstof niet via een omweg toch weer op De Utrecht terecht kan komen.
We blijven het volgen…