|
Blusvijver neemt en geeft nog niet
September 2022
Nu de droogte ook onze natuurgebieden steeds meer teistert, is de focus op water sterker dan ooit. Maar ook als je naar boven kijkt waar de regen blijft, wordt het er hier beneden nog niet nat van. Omdat ook het risico op bosbanden op de loer ligt kwam er midden in landgoed De Utrecht een diepe blusvijver. Met de daar aanwezig watervoorraad kan een beginnende brand snel geblust worden. Maar nog voordat het bluswater ook maar één keer zijn nut bewezen heeft, viel er een eerste slachtoffer.
De Beekakkerweg in Lage Mierde loopt een stuk parallel aan een beek: De Reusel. Maar terwijl de Reusel naar het Oosten afbuigt, gaat de Beekakkerweg in noordelijke richting verder. Na de laatste woning houdt ook de verharde weg op en gaat verder als een grindpad. Zo’n honderd meter verder kom je bij een slagboom waar een groen bordje van ASR je uitnodigt om van het gebied te komen genieten. (‘vrij wandelen op wegen en paden, betreden op eigen risico’)
Maar amper honderd meter verder kom je een tweede bordje tegen dat geheel in tegenspraak is met het eerste: ‘verboden voor onbevoegden’. Dit tweede bordje is in rode letters op een witte achtergrond en staat enigszins verscholen achter een struik. Vanaf dit bordje loopt het zandpad verder en scheidt 50 meter verder twee grote vijvers van elkaar. De oevers van beide vijvers zijn licht begroeid en het ziet er vriendelijk, bijna idyllisch uit. Maar wat niet te zien is, is hoe gevaarlijk dit water is. Doordat het ruim acht meter diep is, blijft het water in het midden relatief koud. Een woordvoerder van het bedrijf dat de vijver aanlegde, legt uit dat door het temperatuurverschil met het water aan de randen, wat opwarmt door de zon, er een stroming ontstaat. Dit voorkomt de aangroei van algen, maar heeft ook gevolgen voor wat er in het water zwemt.
De kleding die een oplettende wandelaar onlangs aan de rand van deze blusvijver vond, bracht een zoekactie op gang. Was er iemand vermist en zo ja, was die te water geraakt?
Omdat er visueel vanaf de kant niets te zien was werd er een duikteam van de politie opgetrommeld. Door bezuinigingen bij deze dienst zijn die enkel nog in Den Bosch gestationeerd, waardoor het enige tijd duurde voor die ter plaatse waren.
Maar toen het levenloze lichaam van een man in het water gevonden werd, werd ook duidelijk dat snellere hulp niet had kunnen baten.
Hoe de man – een inwoner uit Reusel- in het water is geraakt en wat zijn overwegingen waren, nam hij als geheim in de diepte mee. Zijn familie beschouwt het als een noodlottig ongeval en heeft – begrijpelijk- veel verdriet om het verlies van hun naaste.
Wat achterblijft is de vijver in de natuurlijke omgeving aan de rand van De Utrecht. De berg zand die vrijkwam door de uitgraving is onlangs ook afgevoerd en de hekken die in de beginperiode de vijver afschermden staan er ook niet meer. Wat blijft zijn de twee bordjes die elkaar tegenspreken, hier lijkt nog een klusje te liggen voor ASR, de eigenaar van De Utrecht. Vanuit die organisatie was tot op dit moment nog niemand bereikbaar voor een reactie hierover.
|