Oud Willem II'er blijkt de Siewert in Reuselse Molenwijck-gate
december 2021
Je bent jong en je hebt je leven op de rails. Maar om het compleet te maken zou je ook graag nog een eigen woning hebben om zelf je leven verder te leven. Dan dient zich een mooi kansje aan: 46 nieuwe woningen in de Molenwijk in Reusel. Je kunt je inschrijven en er wordt geloot wie de gelukkigen zijn. Maar dan, terwijl het spel al gespeeld wordt, worden ineens de spelregels verandert en kun jij als beginner op de woningmarkt fluiten naar je kansen. Investeerders en vermogenden worden ineens bevoordeeld met kopen per opbod en de (veelal lokale) jongeren blijven met legen handen staan.
Naar nu blijkt is het een oud Willem II'er die achter deze Molenwijk-gate zit. Deze Siewert had natuurlijk niet voldoende aan zijn karige Willem II pensioen!
Jongeren woedend op wijziging in procedure tijdens toewijzing
Woningen steeds minder bereikbaar voor jongeren
Terugblikkend op het jaar 2021 kunnen we het natuurlijk heel veel over Corona hebben, maar iets wat ook in het oog sprong waren de stijgende huizenprijzen. Door de schaarste op de woningmarkt wordt het met name voor jongeren steeds moeilijker om een woning te krijgen. Soms zijn er kleine kansen als er weer ergens een project wordt opgestart, maar net zo makkelijk kan dat in een domper eindigen. Zoals afgelopen week in Reusel-De Mierden, waar een inhalige projectontwikkelaar de kandidaten tegen elkaar uitspeelde.
Een eigen huis, wie wil dat nu niet? Rene Froger zong er jaren geleden al over en voor elke jongere, al of niet in een relatie, is het een ultieme wens: een plekje voor jezelf. Een eigen woning, groot, maar klein mag vaak ook. Zeker om te beginnen.
In Reusel-De Mierden wordt er mede vanuit de gemeente hard gewerkt om in elke kern nieuwe woonmogelijkheden te creëren. In Reusel is het nieuwste plan gedoopt tot Molenwijk. Op een mooi plekje tegen de randweg en nabij voorzieningen zoals sporthal en gezondheidscentrum werd een mooi nieuw bouwplan ingetekend. Maar liefst negentien sociale woningen en 27 vrijesectorwoningen kwamen er in gelikte brochures te staan.
Bij een informatiemoment was de toeloop en de belangstelling groot: gemiddeld tekende er voor elke woning wel 25 belangstellenden in. De prijzen stonden erbij vermeld en de toewijzing (gunning) zou na inschrijving door middel van loting plaatsvinden.
Nadat elke kandidaat zijn inschrijving formeel had bekrachtigd volgde het wachten: krijg ik straks wel of niet de sleutel van mijn droomhuisje?
Maar die droom werd al snel ruw verstoord, althans voor de kandidaten voor de 27 vrijesectorwoningen. Zij kregen de koude mededeling dat de spelregels waren veranderd en dat er opnieuw ingeschreven moest worden, maar nu met vermelding welke uiterste prijs je voor die woning wil betalen. Verkoop per opbod dus.
Voor de kandidaten voor de 19 sociale woningen gold dit niet, daar waren harde prijsafspraken met de gemeente over gemaakt: uiterste prijs twee ton.
De verslagenheid onder de jongeren was groot. Ze voelden zich meteen een speelbal die uitgespeeld wordt. Gemangeld tussen leipe investeerders die nu de woning voor hun neus weg kunnen kapen!
Ook bij de gemeente Reusel-De Mierden was de verontwaardiging groot en iedereen, tot in de gemeenteraad toe, was het erover eens dat dit niet kan. Maar het gebeurt toch, mede omdat er vooraf hier niets over vastgelegd was. In die zin had LBB de mogelijkheid om tijdens het spel de spelregels te veranderen.
Maar als je verder in het bedrijf kijkt van LBB vastgoed, gevestigd in de statige West Point in Tilburg, dan mag dat toch niet vreemd zijn. Want niemand minder dan Bud Brocken is de man achter LBB, de laatste letters zijn ook meteen zijn initialen. Deze voormalige spits van het nu zieltogende Willem II was in zijn glorietijd een angstgegner voor elke tegenstander. Een voetballer die altijd zijn mouwen opstroopte, maar in die tijd speelde hij het spel nog wel eerlijk. Een spelregels was een spelregel!
Dat lijkt nu verandert.
De verslagenheid, maar ook de verbouwereerdheid onder met name de jongeren was groot. Op diverse plekken lieten ze hun verontwaardiging de vrije loop, maar ze bleven wel met lege handen.
In een ultieme poging om het tij te keren werd er nog een protestbijeenkomst gehouden in de wijk waar de woningen moeten komen. Maar het maakte uiteindelijk geen verschil en inmiddels worden de wonden gelikt.
Vanuit de gemeente Reusel-De Mierden is inmiddels aangekondigd bij nieuwe bouwplannen de afspraken wat beter te maken om dit soort toestanden in het vervolg te voorkomen. De jongeman die ik als input voor dit verhaal sprak en die uit mag kijken naar een sociale koopwoning is de koning te rijk. Zijn vriend die op het allerlaatste moment ging voor een iets grotere woning baalt als een stekker: daardoor vist hij en vele anderen nu achter het net.