Gebruikte fietsen en buitenspeelgoed
Hulpverlening Oekraïne komt ook in Diessen op gang

Maart 2022



Net voor het afgelopen weekend arriveerden de eerste Oekraïners in de gemeente Hilvarenbeek. Zo heeft de oorlog die Rusland ontketend heeft ook onze omgeving bereikt. Bij groepsaccommodatie Nieuwe Erf in Diessen kunnen er zo’n 80 vluchtelingen opgevangen worden en er werd meteen hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen.
Er staat een tafel in een hoek van de huiskamer en daar vlakbij drentelen een aantal mensen van de gemeente en het Rode Kruis, in afwachting van de eerste vluchtelingen. Er zou een groep van twaalf personen onderweg gaan, dan komt ineens het bericht dat er een bus gearriveerd is. Er ontstaat een zenuwachtige spanning. Wat wordt de erste indruk bij het zien van deze Oekraieners en hooe gaan zij het hier n de gemeente Hilvarenbeek ervaren?
Maar dan blijkt het loos alarm te zijn want de bus die arriveert brengt een Duits gezelschap die op de groepsaccommodatie een reguliere boeking hebben.
“We hebben per direct vrijwel alle boekingen verplaatst naar andere vestigingen van ons bedrijf,” legt Wim Luijten van Nieuwe Erf uit. Op de Diessense accommodatie is ruimte om er 250 mensen te huisvesten, maar hij wil er nog niet op vooruit lopen of die er ook komen. De gemeente gaat op dit moment uit van 80 vluchtelingen, maar er lijkt aan de toestroom in de richting van West Europa nog geen einde in zicht te zijn. Ook Peter Aren van de gemeente Hilvarenbeek wil er nog niets over kwijt en verwijst naar officiële persmomenten later in de week.
Wat wel duidelijk is, is dat de betrokkenen klaar zijn om hun handen uit de mouwen te steken.
Een probleem daarbij is nog wel de taal, al heeft er zich nu een oud-inwoner uit Hilvarenbeek, die op dit moment in België woont, gemeld om als tolk op te treden.
Ook de Diessense belangenorganisatie Wij Wel was meteen in de actiestand gegaan en belegde op dezelfde avond dat de eerste vluchtelingen arriveerden al een bijeenkomst om de krachten te bundelen. Jac Linnemans van Wijwel: “We hebben met zo’n twintig personen gebrainstormd over de situatie en hebben al meteen besloten om enkel te reageren als er concrete vragen op ons afkomen. We willen voorkomen dat de mensen daar overstelpt worden met spullen of met diensten, laat ze eerst maar eens tot rust komen. Maar de eerste vragen kwamen er al snel want voor een kindje van twee maanden oud konden we meteen bedje regelen, ook was er behoefte aan buiten-speelmateriaal.
Wij gaan nu in Baarschot bij voormalige herberg De Schuur spullen verzamelen, zo schijnt er behoefte te zijn aan fietsen. Wij houden er rekening mee dat de fietsen misschien nagekeken of hersteld moeten worden, dat willen wij daar dan ook eerst doen.”
De gemeente Hilvarenbeek heeft inmiddels een kernteam opgetuigd die het directe contact met de vluchtelingen houdt
Buurgemeente
Ook in buurgemeente Reusel-De Mierden wordt koortsachtig gezocht naar opvanglocaties en de Hooge Mierdse wethouder Peter van de Noort is daarover al met zo’n tien partijen in gesprek. Bij die partijen zitten het voormalige bejaardenhuis Lindenhof aan de Kloosterstraat in Lage Mierde en camping de Hertenwei. Het bejaardenhuis staat op de nominatie om gesloopt te worden, maar tot nu toe staat het gebouw er nog. Wat de toekomst van de Hertenwei is vragen velen zich al geruime tijd af, maar op dit moment staan de vakantiehuisjes leeg en daardoor is er ruimte. Van de Noort verwacht binnenkort concreter te kunnen zijn over de opvang in zijn gemeente “We zoeken wel plekken waar vluchtelingen, vooral gezinnen, minimaal een half jaar kunnen blijven,” zegt hij.