Jos Koek is de wanhoop nabij
‘Waarom komt er niemand voor ons op en waarom worden we zo op straat gezet?’
September 2024
Voor een foto klik door naar:
https://www.ed.nl/reusel-de-mierden/jos-is-de-wanhoop-nabij-waarom-komt-er-niemand-voor-ons-op-en-waarom-worden-we-zo-op-straat-gezet~a5df3280/
,,Heb ik hier heel mijn leven hard voor gewerkt en altijd belasting voor betaald?” Jos -Koek- Lavrijsen (80) is de wanhoop nabij nu hij een schrijven heeft ontvangen dat hij voor 1 maart uit zijn woning aan het Busseltje moet.
De eerste herfstblaadje dwarrelen naar beneden, maar het overgrote deel van het terrein van Het Busseltje in Reusel is groen. Ingeklemd tussen de Marialaan en Den Ekker ligt de enclave waar in 1970 zo n 40 woningen gebouwd werden. Mede doordat alles gelijkvloers is, waren de woningen altijd in trek bij ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Maar de verhuurder Wooninc heeft plannen om de woningen en het terrein opnieuw te ontwikkelen en vooruitlopend op die plannen hebben de huurders met een tijdelijk huurcontract te horen gekregen dat ze voor 1 maart 2025 moeten vertrekken.
,,Maar waar moeten we heen?” vraagt Jos Lavrijsen zich af. Aan tafel in zijn woning, waar hij nu vijf jaar woont, kijkt hij om zich heen. Een traan blinkt in zijn ogen, buiten ziet hij de buren met elkaar praten. ,,De gesprekken hier gaan nog maar over één ding,” zegt hij. ,,Waarom moeten wij eruit en vooral: waar moeten we naar toe?”
Wooninc schermt in een brief aan de tijdelijke huurders dat ze de vergunning voor tijdelijk wonen niet mogen verlengen en stelt dat ze de huurders bij aanvang hierover hebben geïnformeerd. ,,Dat kan wel zo zijn,” zucht Lavrijsen. ,,Ik zou ook wel ergens anders naar toe willen, maar waar dan? Er zijn geen woningen en al zeker niet op zo n korte termijn.”
Het steekt de geboren Reuselnaar ook dat niemand voor hem en de andere bewoners opkomt. ,,Als je je als buitenlander in Nederland meldt krijg je een dak boven je hoofd en wij worden op straat gezet? Ik heb in mijn werkzame leven dit land mee opgebouwd, letterlijk zelfs want ik was altijd metselaar. Altijd keurig de belasting en mijn rekeningen betaald en nu dit?” Het stoort hem ook enorm dat Wooninc nog geen plan heeft wat ze willen gaan doen met de woningen en het terrein. ,,Ik heb lang genoeg in de bouw gewerkt om te weten dat het nog zeker acht jaar duurt voordat hier een schop in de grond gaat. Nu moeten wij gaan wijken en komen er antikraak bewoners in. Wat is dat nou voor een kromme organisatie, waarom laten ze ons dan niet gewoon zitten?”
Lavrijsen zegt stellig dat als hij eind februari niets anders gevonden heeft hij gewoon blijft zitten. ,,Wat moet ik anders?”
Datzelfde komt ook uit de mond van Leo van Kemenade (75). Hij mist beide benen en heeft al wel een urgentieverklaring voor een andere woning. ,,Maar wie garandeert mij dat ik met die verklaring voor 1 maart iets anders heb? Mij rest ook niets anders dan hier gewoon te blijven,” zegt hij. ,,Ik moet nog zien dat ze mij hieruit dragen,” stelt hij strijdlustig.
Wooninc stelt in een reactie dat ze zich moeten houden aan de regelgeving omtrent de leegstandswet en dat de mensen waar het om gaat zich aan kunnen melden bij Anti Kraak. Ze hebben de huidige bewoners er niet op gewezen om een huurderscommissie te vormen omdat ze liever werken met klankbordgroepen, maar dit punt zou nog bespreekbaar zijn, aldus de woordvoerder.
De rol van de gemeente blijft nog even onderbelicht, maar inmiddels zijn er de eerste raadsvragen al over aangekondigd.