Laatste strohalm
Bewoners Busseltje overhandigen eisen aan Wooninc

November 2024


bewoner Jos (cook) Lavrijsen overhandigt de eisen aan een vertegenwoordiger van Wooninc

Hoe billijk is het dat woningverhuurder Wooninc probeert om onder de huurbescherming uit te blijven die huurders zekerheid biedt? En Hoe redelijk is het dat de gemeente hieraan meewerkt door de woningcorporatie wel erg makkelijk een vergunning te verlenen om te gaan verhuren binnen de leegstandswet? Met het overhandigen van hun eisen voor woonzekerheid grijpen de tijdelijke bewoners van Het Reuselse Busseltje hun laatste strohalm.
Met de dreiging van huisuitzetting en het voornemen van Wooninc om de woningen anti-kraak te laten bewonen, staat de huur en daardoor het woongenot van de tijdelijke huurders op de tocht.
Wooninc, die enkele jaren terug de verhuur overnam van RSZK/Oktober, plaatste de verhuur onder de leegstandswet waardoor er een maximale huurtermijnkwam. Binnen die wet is er enkel termijn-gebonden huur mogelijk.
De gemeente Reusel-De Mierden geeft in een reactie aan dat de huurderskwestie een zaak is tussen Wooninc en de huurders, maar het is wel zo dat het de gemeente zelf was die de leegstandsvergunning af gaf. Volgens de leegstandswet mag zo’n vergunning enkel afgegeven worden als sloop en nieuwbouw binnen redelijke termijn plaats vindt. Maar volgens de huidige huurders zit daar de crux. ,,Wat is een redelijke termijn als zelfs Wooninc nog niet eens een jaartal kan noemen wanneer  renovatie of sloop en nieuwbouw plaats gaat vinden?” vraagt huurder Madelon van den Berk zich af.
Ze maakt zich ernstig zorgen omdat de tijdelijke huurders (er zijn ook enkele vaste huurders waarvoor dit niet geldt) veel minder huurbescherming krijgen in de bestaande constructie.
In een reactie geeft Wooninc via een woordvoerder aan dat het maken van nieuwbouwplannen vaak lang duurt. ,,Wij hopen eind van dit jaar duidelijk te hebben of er sprake gaat zijn van renovatie of nieuwbouw." 
Volgens de woordvoerder zijn alle tijdelijke huurders vooraf gewezen op de tijdelijkheid en mag van hen ook verwacht dat ze zich inspannen om andere huisvesting te vinden, maar daar schort het volgens haar wel aan. ,,Het afgelopen jaar hebben diverse huurders nauwelijks gereageerd op andere vrijkomende woningen,” zegt ze. ,,Wij willen hen helpen met het vinden van een andere oplossing, maar van hen zelf mag ook wat verwacht worden. Als tussenoplossing hebben wij een gebruikersovereenkomst opgesteld waarmee ze tijdelijk kunnen blijven wonen. Maar dan is het wel klaar want we kunnen de nieuwe plannen niet uitvoeren als de panden niet onbewoond zijn."   
Intussen lopen de emoties aan de buitenkant van het gebouw bij Wooninc hoog op. Jos Lavrijsen (80) die al vanaf zijn geboorte met Reusel verbonden is, houdt het nauwelijks droog. ,,Moet ik op het woningaanbod in heel de Kempen gaan reageren? En komen er dan anderen in mijn woning?. Hier snap ik helemaal niets meer van.”
Ook Abel Heijkamp van BPW (bond voor precair wonen) toont zich strijdbaar. ,,Wooninc moet de rechten van alle huurders gaan respecteren en geen schimmige constructies in stand houden zoals hier nu gebeurt. In een driepuntenoproep spoort hij zowel Wooninc als de gemeente aan om huurrechten beter te respecteren en om een sociaal drama te voorkomen.