Vrijheidsweekend Hooge Mierde
De vrijheid blijft in onze herinnering
Oktober 2024
Het bevrijdingsweekend in Hooge Mierde zette afgelopen weekend weer iedereen met beide benen op de grond. Voor de parachutisten die voor een grote schare publiek hun sprong uit een vliegtuig waagden was dat natuurlijk een verademing. Voor de ouderen die nog een stukje oorlog meemaakten was het weerzien met soldaten die schermutselingen naspeelden soms confronterend, voor de jeugd die het voor het eerst zag was het een openbaring. Slechts één persoon kwam niet met beide benen op de grond want toen de vliegtuigen weer wegvlogen, bleef er één parachutist aan de kerktoren hangen.
"Dat was nog een hele tour om de pop en de parachute aan de torenspits te laten hangen," keek vrijwilliger Wil Meulenbroeks naar de parachutist die hetzelfde overkwam als een para tijdens de landing in Normandië (in het dorpje St Mere Eglise).
Het naspelen van oorlogssituaties was in het bevrijdingsweekend een van de activiteiten waar toeschouwers vaak met open mond bij stonden te kijken. Toeschouwers zoals Maria Sterrenburg (77) uit Reusel. Haar vader werd in 1939 als jongeman gemobiliseerd en was nog een tijd krijgsgevangen. Terug in Reusel was hij de eerste die een schuilkelder bouwde, hij had al een voorgevoel wat er komen ging. Nu ziet ze in Hooge Mierde alles weer terug en komen ook de verhalen van haar vader weer boven. "Het was voor hem toen niet makkelijk en net zo goed als het hem toen raakte, zo raakt het mij nu ook nog.”
Dan klinkt er gestommel en klinken er waarschuwende kreten. Een gewonde soldaat wordt op een brancard een noodhospitaal binnen gebracht. Een jongeman, die een Canadese soldaat speelt, geeft uitleg aan het publiek. "In die tijd waren de mogelijkheden om te helpen zeer beperkt," legt hij uit. "Soldaten konden zelfs aan eenvoudige verwondingen overlijden, want de geboden hulp was enkel lokaal te regelen in de laatste oorlogsweken."
Een van de toeschouwers die met open mond staat te luisteren is de 10-jarige Fenne de Laat. Ze kijkt op U-tube filmpjes over de oorlog en weet alles van Anne Frank. Maar nu een scene zich voor haar neus afspeelt komt het ineens akelig dichtbij.
Bij de herdenking van tachtig jaar vrijheid werd in Hooge Mierde vooral de bevrijding van Reusel herdacht en nagespeeld, maar ondanks dat er in Hooge Mierde minder gevochten werd leeft de bevrijding daar meer dan gemiddeld. Door museum De Bewogen jaren die de geschiedenis tijdens alle oorlogsjaren belicht, blijft deze episode onder de aandacht.
Een groep die ook diverse scenes naspeelt is de groep van Het Vergeten Leger. De mannen komen uit heel Nederland en laten bij dit soort activiteiten hun 'normale' leven even los om zich in de huid van de bevrijders van toen (of de vijand van toen) te verplaatsen. Hun uniformen zijn zo authentiek mogelijk en ook de wapens zijn de originele die het leger toen gebruikte. Met een automatisch aanvalsgeweer voor zich, neemt Martin Noorloos de omstanders mee in de Slag om Reusel. Het kost hem weinig moeite om de aandacht op zich te vestigen.