Bakkerij stopt na veertig jaar
Jan van Hulten was veertig jaar lang voor de vogeltjes wakker
Februari 2023
Wie het gebed van Onze Vader nog kent, weet dat de tweede zin begint met GEEF ONS HEDEN ONS DAGELIJKS BROOD. Maar achter deze woorden zit meer schuil dan alleen de tekst. Om dat brood ook dagelijks op het bord te krijgen moet er heel wat gebeuren. Voor alle Diessenaren en nog velen van daarbuiten vindt er vanaf 20 februari een grote verandering plaats. Dan eten ze niet meer dagelijks het brood dat Jan van Hulten de nacht voorafgaand gebakken heeft, want Jan en Maria van Hulten leggen er op 18 februari de pannen op en stoppen met hun bakkerij.
Als om half drie in de ochtend de wekker afloopt heeft Jan een kleine zes uur daarvoor zijn bakkerskleding uitgedaan. De wekker was veertig jaar lang onverbiddelijk het signaal om de nieuwe dag aan te kondigen. De lege rekken en blikken wachten op hem als hij in de bakkerij komt. De zakken meel, de ingrediënten, het moet allemaal de handen van de warme bakker passeren. Zodra Maria de winkeldeur opent en het bordje bij de deur omdraait, komt de geur van vers gebakken brood haar al tegemoet. De echte liefhebbers weten dat het brood dan op zijn best is. Nog nadampend van de warme oven worden de eerste broden al in de rekken gelegd. De winkelbel klingelt en behalve het brood krijgt iedereen die dat wil ook een kort praatje erbij.
Het pand aan de Julianastraat waar Jan en Maria veertig jaar lang hun ziel en zaligheid inlegden, heeft al een rijk middenstandsverleden. Ooit werd er kleding verkocht en later de mooiste hoeden en petten. Maar nadat Jan het pand in 1983 aankocht werd brood de hoofdmoot en gaandeweg kwamen er steeds meer aanverwante artikelen, zoals het meest lekkere gebak uit de hele omgeving.
"Als zoon van een bakker lag mijn toekomst eigenlijk al vroeg vast," kijkt Jan terug. Zijn wieg stond 59 jaar terug in Moergestel, waar zijn broer de bakkerij van vader voortzet. "In Diessen was ruimte voor een warme bakker en we hebben ons hier altijd erg welkom gevoeld," stelt hij vast.
Kort nadat hij de bakkerij begonnen was kwam hij de Hooge Mierdse boerendochter Maria Meulenbroeks tegen. Het klikte tussen de twee en ook al had Maria de diploma's en bevoegdheid om voor de klas te staan, ze twijfelde geen moment en kwam samen met Jan de bakkerij in om er zo'n 40 jaar te blijven.
"Het is een geweldig mooi vak," zegt Jan, met weemoed in zijn stem. De man die in 1987 ook nog even Nederlands kampioen werd met het lekkerste broodjes bleef altijd de bescheidenheid zelf. "Je bereid de dag voor veel mensen voor want vrijwel iedereen wil een lekkere boterham als ontbijt. Als de rest van Diessen wakker wordt hebben wij het belangrijkste werk al gedaan, maar dat werk gaat nog wel de hele dag door want er moeten steeds weer producten vers bereid worden. Ook als de winkel voor de klanten op de knip gaat is het voor ons nog niet gedaan en dan is het zo weer laat en tijd om de bakkersjas uit te doen."
"Dit betekent dus enorm veel uren maken in de bakkerij en de winkel," vult Maria aan. "We hebben het altijd met enorm veel passie gedaan. Passie was onze drijfveer en passie zorgde ervoor dat we er elke dag stonden. Meestal ging dat vanzelf, maar soms was het ook gewoon de knop omzetten. Zoals de twee keer dat Jan met het mountainbiken zijn sleutelbeen brak. Het werk ging gewoon door dus nog diezelfde nacht stond hij alweer aan de oven. Het is aan een leek moeilijk uit te leggen, misschien hebben we onze grenzen hiermee wel erg ver verlegd."
Vanaf het moment dat ze bekend maakten dat ze gaan stoppen stromen de warme reacties binnen. Ze zijn op dit moment de enige warme bakker in het dorp en beseffen dat er met het terug treden een leegte valt. "Daarom zijn we wel blij dat de Beerse bakker die het pand vanaf 1 maart als verkooppunt gaat gebruiken," zegt Jan.
Maar dat ze samen tijd krijgen voor andere dingen is ook een statement dat iedereen begrijpt.
"We hebben allebei wat plannen om in de toekomst te gaan doen, maar voorlopig houden we de agenda even leeg," legt Maria uit.
Op de laatste dag dat ze open zijn, zaterdag 18 februari, liggen niet alleen voor het laatst hun vers gebakken broden in de schappen, maar staat ook de koffie klaar voor iedereen die hen nog even de hand wil schudden. Klanten kunnen dan tot 13.00 uur verder doorlopen om het bakkerspaar nog één keer in bakkerskleding te zien.
Wie tot op de allerlaatste dag van hun producten wil genieten kan zich nog melden bij de Diessense stopnoalden. De carnavalsvereniging organiseert op maandag 20 februari een carnavalsontbijt en maakt dan gebruik van het brood van de enige echte Diessense warme bakker. Het wordt ook nog gesponsord door Jan en Maria, want behalve het brood verzorgen klopte er nooit iemand vergeefs bij hen aan. Ook dat zal Diessen gaan missen!