Ed en Willem rukken op
Bevers in De Utrecht, maar is iedereen er blij mee?
Februari 2025
De sporen van de bever zijn duidelijk te zien
De loop van het riviertje de Reusel op landgoed De Utrecht blijft slingeren, tal van bomen legden er op natuurlijke wijze het loodje in weer een meanderende bocht. Maar dan ineens een eik en een beuk met duidelijke knaagsporen van een groot knaagdier: een bever. Even verderop zijn meerdere dunne boompjes afgeknaagd en geheel verdwenen. De biodiversiteit op landgoed De Utrecht heeft weer een stapje gezet, maar of iedereen blij is met de komst van familie bever?
Je moet al flink boven de vijftig jaar oud zijn om de avonturen van Ed en Willem Bever nog te kennen uit de Fabeltjeskrant. Maar na ruim duizend uitzendingen uit het grote dierenbos viel daar toch het doek. Een aantal dieren kreeg door een menselijke naam een cultstatus, Ed en Willem Bever hoorden daar zeker bij. Maar terwijl het diertje tot voor enkele jaren in Nederland uitgestorven leek, is het na een herintroductie in Nederland aan een opvallende opmars bezig. Limburgers die in Zuid Limburg aan de Geul wonen weten er al zo’n tien jaar over mee te praten, meerdere mooie eiken- en fruitbomen werden door de knagers geveld. Op dat moment was het in Brabant nog iets dat in een andere provincie gebeurde, maar dat is nu verleden tijd. Afgelopen week werden de knaagsporen van de diertjes aangetroffen op landgoed De Utrecht en het is maar de vraag of dit een tijdelijk iets is.
Ook rentmeester Raymond Gennissen van ASR, waar de Utrecht onder valt, is de komst van de dieren niet ontgaan. “Ik kreeg al snel foto s van wandelaars die de knaagsporen gezien en vastgelegd hadden,” zegt hij. “Het geeft een dubbel gevoel met aan de ene kant leuk dat er een nieuwe diersoort in het gebied is, maar aan de andere kant ook zorgen want ze leggen wel mooie gezonde bomen plat.”
De rentmeester wil nog niet te hard op de situatie vooruit lopen, er is dan ook zeker geen sprake van paniek. “We gaan nu eerst maar eens kijken of dit een passant is of dat het diertje zich ook werkelijk hier gaat vestigen,” zegt hij. “We hebben het voornemen om wildcamera’s op te gaan hangen om de bewegingen van het diertje (of de dieren) te volgen en pas als we een beter beeld hebben weten we waar we aan toe zijn.”
Gennissen beseft als geen ander dat de bever een beschermd dier is en hij waarschuwt ook meteen bezoekers aan het gebied om afstand te houden.
Dat het verschijnen van het dier in dit gebied geen toeval is bewijzen ook andere waarnemingen in de regio, Zo werd er op landgoed Wellenseind in 2023 al een kleer een bever gespot. Lex Peeters van Wellenseind zag de sporen dat het dier van het ene water naar het andere gelopen was, maar tot knaagsporen heeft het volgens hem verder niet geleid. “Waarschijnlijk ging het hier om een passant die later weer verder getrokken is, wellicht op zoek naar een partner,” zegt hij. Van die bever werd indertijd wel een duidelijke foto gemaakt door een Bladelse amateurfotograaf.
Ook elders in de regio zijn er al sporen van het knaagdier, zoals langs de Grote Beerse ter hoogte van Westelbeers en Casteren en ook nabij de waterzuivering in Hapert.
Volgens een woordvoerder van waterschap De Dommel, waar het waterbeheer in dit gebied onder valt, is er geen reden tot paniek. Ze geeft aan dat het waterschap geen preventieve maatregelen neemt en alleen optreed als er echt sprake is van een verstopte watergang.
Intussen kabbelt het water door de Reusel vredig verder. Door de overvloedige regenval van de afgelopen periode is er aan water in het gebied geen gebrek en mede door de meandering van het riviertje vallen er regelmatig grote bomen over de waterstroom. Het maakt de aanblik heel natuurlijk, bijna idyllisch. Niet vreemd dus dat de bevers deze plek uitgekozen hebben om er voorkortere of langere tijd te verpozen.
De bever
De bever (Castor fiber) is met een maximale lengte 100 cm (kop en romp) het grootste knaagdier van Europa. Bevers waren in 1826 in Nederland uitgestorven, maar vanaf 1988 is er begonnen met het uitzetten en herintroduceren van de dieren en inmiddels is het weer een vrij algemene soort in ons land. Bevers worden vaak verward met beverrat, muskusrat en soms met otter, maar ze zijn goed herkenbaar aan hun platte staart.