|
Omdenken in tijden van Corona
Een rubriek over mensen die een positieve draai aan de coronacrisis geven.
Deze week: Harrie Wenting.
JOHAN VAN DER PUTTEN
18 oktober 2020
Blijf ik langer doen wat ik al deed of ga ik iets anders doen? Dat vroeg Harrie Wenting uit Hulsel zich eerder dit jaar af. In 1980 begon hij bij Lunet zorg, eerst als verpleegkundige op de werkvloer en later onder andere als coördinerend begeleider en teamcoach. Na veertig jaar en wegens een reorganisatie vond Wenting het mooi geweest. ,,Ik heb er verschillende functies gehad, maar ik was er klaar mee. Op kantoor ben je bezig met resultaten en cijfertjes. Je ziet niet de mensen waarvoor je ooit bent begonnen. Ik ging de zorg in om mensen te helpen."
In eerste instantie dacht hij eraan om een andere kant op te gaan. ,,Ik had contact met het museum in Eersel om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan als verhalenverteller." Maar vanwege het coronavirus blijft hij toch actief in de zorg. Wenting meldde zich in de zomer aan bij 'Extra handen voor de zorg', een breed, niet-commercieel samenwerkingsverband van onder meer brancheorganisaties en het ministerie van Volksgezondheid. Dat zoekt oud-zorgwerkers die vanwege de coronacrisis hun oude stiel weer tijdelijk willen oppakken. ,,Zorgmedewerkers hebben het zwaar in deze tijd. Er zijn te weinig handen en ze krijgen te weinig waardering." Wenting springt bij bij verpleeghuizen in de buurt. Daar draait hij zowel dag- als nachtdiensten en werkt bijvoorbeeld op de dagbesteding met dementerenden.
De overstap was even wennen. ,,De eerste keer op een nieuwe locatie voelt even ongemakkelijk, maar je moet je daar niet te druk om maken. Gewoon vragen stellen, goed kijken en dan aan de gang gaan. Ik ga in mijn eigen tijd alvast een dagje meedraaien. Dan leer ik het systeem kennen waarmee ze werken. Het kost vaak even tijd om daaraan te wennen, maar collega's zijn heel welwillend om je daar bij te helpen."
Bij Lunet zorg was Wenting, toen hij daar nog werkte, ook al op de werkvloer bijgesprongen. ,,In woongroepen is veel verzorging nodig en in de zomermaanden is het druk. Terwijl het op kantoor dan rustig is. Daarom wilde ik mijn steentje bijdragen door collega's te helpen. Ik deed verzorgende taken, zoals het wassen, verschonen, uit bed halen en in bed stoppen van mensen. Dat gaf een goed gevoel, omdat ik er kon zijn voor mensen en medewerkers. Ik had weer direct contact."
Drijfveer
Het werken in verpleeghuizen bevalt Wenting goed. ,,Ik wil graag mensen helpen, dat is mijn drijfveer. Ook kan ik niet stilzitten. We hadden een boerderij thuis en dan moest je altijd iets aanpakken. Daar baalde ik vroeger weleens van, maar het zit erin. Daarnaast doe je bij het werk leuke contacten op. Zo kwam ik in het verpleeghuis in Bladel een vrouw tegen met wie ik in 1976 stage liep. Zij werkt daar. Leuk om haar weer tegen te komen."
Hij heeft geen spijt van zijn overstap. ,,Ik wilde vroeger in alle werkvelden een tijdje werken, maar dat kwam er niet van. Nu ben ik alsnog als parttime verzorgende bij verpleeghuizen terechtgekomen. Na een werkdag kom ik met een voldaan gevoel thuis. Het werk doe ik met plezier en ik krijg er energie van. Soms veranderen dingen en komen er nieuwe dingen op je pad. Je moet je niet te veel bezighouden met invloeden van buitenaf, die kun je niet veranderen. Je kunt je beter druk maken om de dingen waar je wel invloed op hebt. Ga iets doen waar je blij van wordt."
|