Reuselse weekmarkt blijft open, wel aangepast
Maurice Franken blijft doen waar hij goed in is
April 2020
Het is rustig op de vrijdagmiddag in het centrum van Reusel. Voor de kerk staan er nog parkeervakken open en de nummerborden van alle auto’s zijn er geel. Normaal gesproken is de Reuselse markt ook het domein van de Belgen en is het aanschuiven om er te kunnen parkeren. Maar de grens met België is afgesloten en de markt beperkt zich enkel tot de foodkramen.
De twaalf kramen die er nog staan – ongeveer de helft van normaal- staan ruimtelijker opgesteld en er is beduidend minder publiek. ,,Ik had niet verwacht dat ik Belgen nog ooit zou gaan missen,” zegt Ad Oppers uit Hapert. In zijn eigen dorp telt de markt maar drie kramen, in Reusel komt hij vooral voor de vers gegrilde kip uit de kraam van de familie Van den Berg.
,,Het is aanpassen, maar we zijn wel blij dat we nog open zijn, zegt Hanneke van den Berg. Samen met haar man Dennis runt ze de grilwagen, waar de geur van vers gegrilde kip verspreid wordt. ,,We blijven zo toch nog aan de gang, van de non-food kramen kan dat niet gezegd worden”, zegt ze.
Ook Maurice Franken die er met zijn uitgebreide groenten en fruitkraam staat, is niet ontevreden. ,,Natuurlijk missen we nu de Belgische klanten die normaal voor zo’n veertig procent van de omzet zorgen,” stelt hij vast. ,,Maar ook voor ons geldt: niet klagen want veel ondernemers zijn veel erger getroffen. Wij staan ook op de markten van Geldrop, Veldhoven en Eersel, waar de markten ook doorgaan met food kramen. We hebben bij het begin van de crisis even overwogen om vanuit de opslag in Veldhoven te gaan verkopen, nu zijn we blij dat we daar niet voor gekozen hebben.”
Franken is zeer te spreken over de discipline van de klanten. Hij heeft zelf voor zijn kraam met opgestapelde kistjes de ruimte van anderhalve meter aangegeven. ,,De mensen vinden het ook geen probleem om te pinnen,” stelt hij vast.
De verkopers houden contacten met de marktmeester die vanuit de gemeente Reusel-De Mierden de lijnen uitzet en ook onderling doet de groepsapp het goed. Volgens Franken zijn de instructies helder en begrijpelijk en zijn de richtlijnen van het RIVM ook hier leidend.
Ook de kaaskoning James van Kaethoven uit Schijndel en Debbie Benders van de kipkoning Marjos, houden de anderhalve meter goed in de gaten. Omdat zij beiden hun auto als kraam hebben, hebben ze zelf minder ruimte om afstand te nemen. ,,Maar met de vitrine ertussen behoudend we net voldoende ruimte,” stelt Benders vast.
Het leven gaat door en vandaag (zaterdag) staat Maurice Franken al weer op zijn volgende markt in Eersel en Dennis en Hanneke van den Berg met hun gegrilde kip op de Woenselse markt. Maar voor Sandra van den Berg die normaal met fietsonderdelen op de Reuselse markt staat, staat de wereld nog steeds stil. ,,Buiten één telefoontje dat we voorlopig niet welkom zijn hoorden we niets. Alle bouwmarkten zijn open en wij liggen helemaal plat, terwijl het voor ons de beste tijd van het jaar is. Wat mij betreft is het oneerlijke concurrentie.”