Titel
Niet lekker in je vel? Dan erover praten!
Kim van Bijsterveldt ziet de muren van haar kamer op zich af komen
December 2021
Haar slaapkamer kent ze onderhand wel en haar ogen worden vierkant van het kijken naar haar laptop. Kim van Bijisterveldt (19) is er echt wel klaar mee om op haar kamertje te zitten, verstoken van echt contact met vrienden en vriendinnen. En natuurlijk snapt ze dat ze op deze manier een bijdrage levert om een eng virus te bedwingen, maar genoeg is genoeg.
Afgelopen week startten jongeren uit de gemeente Hilvarenbeek met een posteractie Niet lekker in je vel? Praat erover!
In de woning van haar ouders in Biest Houtakker heeft ze een eigen kamertje waar ze alles in kan doen. Maar het laatste half jaar en dan vooral de laatste weken, is het ook echt alles want vrijwel heel haar leven speelt zich hier af. De 19-jarige studente aan het MBO-media en vormgeving, kon tot vorige week nog een dag per week naar school, maar nu is zelfs daar een streep door gezet, ”Ik kijk de hele dag op mijn laptop voor de digitale lessen en ook mijn eigen momenten met Netflix en dat soort zaken. Maar op een gegeven moment ben je er gewoon klaar mee. Ik wil weer de deur uit en vooral anderen ontmoeten. Maar onze wekelijkse avond in De Box zal er nu ook wel uit liggen als je dan ook nog bedenkt dat mijn doelgroep helemaal achteraan staat in de rij voor vaccinaties, wat is dan nog het perspectief?”
Kim hoopt dat de campagne haar in contact brengt met anderen, ook al is dat in eerste instantie nog maar via de telefoon of laptop. “Alles liever dan alleen op mijn zolderkamertje”, zegt ze hoopvol.
Op diverse plekken in Hilvarenbeek, hingen jongeren uit de hele gemeente Hilvarenbeek afgelopen week zelfgemaakte posters op. Ze vragen hiermee aandacht voor alle jongeren die mede door Corona in een isolement dreigen te raken.
Het jongerenwerk richtte zich in overleg met medewerkers van de gemeente Hilvarenbeek rechtstreeks tot de jongeren zelf om de actie onder de naam Niet lekker in je vel? Praat erover’ op te starten.
We kregen uit allerlei hoeken signalen dat het met erg veel jongeren op dit moment niet goed gaat,” zegt jongerenwerker Michelle Lavalette. Al vanaf augustus zijn we na gaan denken op welke wijze we dit op konden pakken. Toen de jongeren zelf naar ons toe kwamen wisten we dat er nu actie moet komen. De jongeren, we richten ons vooral op de groep van 16 tot 22 jaar, moeten weer in de gelegenheid worden gesteld om leuke dingen te doen, hoe moeilijk dat met de huidige lockdown ook is.”
Na de eerste bijeenkomsten met de jongeren – die vanaf augustus nog wel mogelijk waren – bleek er behoefte om de actie breed op te zetten. Het leidde al snel tot een kerngroepje dat onder de noemer Even Niet Alleen (ENA) de zaak mee oppakte. ,,Vaak spelen er onderliggende problemen mee,” zegt Michelle. “Zaken als een worsteling met de identiteit, een verslaving of verveling. Ook het erbij horen is vaak een dingetje. In de eerste sessies met de jongeren ging het vooral om de vraag: hoe spreek je hen aan en hoe willen zij zelf aangesproken worden? Er rolden tal van mogelijkheden uit, die we zeker breed onder de aandacht willen brengen. De jongeren kunnen met elkaar in gesprek gaan, maar ook met hun ouders, maar vaak blijkt dat al niet makkelijk, anders was het eerder ook al gebeurd. Ze kunnen ook in gesprek met een huisarts, dorpsondersteuner of iemand van heet jongerenwerk. Ook de kartrekkers van ENA stellen zich beschikbaar om aangeklampt te worden en voor zeer specifieke vragen is ook Mind Young bereikbaar, een organisatie die meer thuis is in psychische problematiek.
Op de posters die de komende tijd nog her en der door Hilvarenbeek hangen, staan zaken als ‘ik dacht dat ik de enige was met donkere gedachten’ en ‘Het voelde alsof ik nergens bij hoorde…tot ik erover ging praten’.
Wie digitaal mee wil kijken in de ontwikkelingen kan dat doen op www.hilvarenbeek.nl/praten. Begin volgend jaar komen er nog digitale bijeenkomsten waar iedereen aan mee kan doen.