Bamboe kweken om te eten of voor hout en vezelproductie
Maike Denissen als Bamboerin in het pastoorsbos
November 2023
Je bent jong en hebt al een groot deel van de wereld gezien. Hebt een (fulltime) kantoorbaan, maar wil ook een bijdrage leveren aan een betere wereld. Één ding is duidelijk: als je niets doet gebeurt er verder ook niets. Voor de Hulselse Maike Denissen was niets doen geen optie en toen ze de kans kreeg om een nieuwe innovatieve markt op te zetten werd ze enthousiast. Nu heeft ze al meer dan twee van de 3,5 hectare landbouwgrond van haar vader aangeplant met bamboe en over een paaree jaar hoopt ze hiervan te gaan oogsten.
Een klein hertje schuifelt voorzichtig vanuit het beukenbos het groene weiland op. Twee reebruine ogen zien dat er nog steeds gras groeit, maar tussen de graspollen schieten er ook planten uit de grond: bamboeplanten. Een jaar terug begon Maike hier met de aanplant van de bamboe die over twee tot drie jaar al geoogst kan worden. En ook al is er nog geen groot productienetwerk van bamboe in Nederland, ze heeft er alle vertrouwen in dat dit er wel gaat komen. “Bamboe heeft gewoon keiveel mogelijkheden,” stelt ze vast. “Het is een snelgroeiend product en de nieuwgevormde scheuten gaan supersnel de hoogte in. Ik heb nu de planten op een afstand van zo’n vier meter staan, maar over een paar jaar moeten de halmen ook de gehele tussenruimte gaan vullen.”
Als de jonge bamboerin (zoals ze zich op haar nieuwe website noemt) opsomt wat er met het eindproduct gedaan kan worden is dat een flinke lijst. Van de jonge scheuten die in gerechten verwerkt kunnen worden, tot de grotere stengels die als grondstof voor biobased bouwen of interieur kunnen dienen. Dan zijn er ook nog tal van mogelijkheden om de vezels te verwerken in andere producten, zoals plaatmateriaal of bamboe vezelmatten, als kunststofvervanger en de kleding waar het in verwerkt wordt.
“Ik zocht vooral een duurzaam product en mede doordat bamboe enorm veel co2 opslaat in de plant zelf, is dit een goede keuze. Ik verwacht dat het aantal gebruiksmogelijkheden ook nog gaat groeien, daarom zie ik er wel een uitdaging in.”
Klimaat
Wie ooit in Azië op vakantie ging heeft kunnen zien dat de bamboe daar overal groeit, zowel in tuintjes als gewoon in het vrije veld. “Mede doordat het klimaat hier steeds warmer wordt kan de bamboe hier ook beter gedijen,” kijkt ze vooruit. “Een punt van aandacht is nog wel dat ik de eerste jaren nog water moet geven en omdat we hier nog geen beregening hebben moest dat afgelopen jaar handmatig gebeuren. Als de planten over enige tijd breder geworteld zijn verwacht ik dat het vanzelf goed komt en voor erg droge perioden heb ik nu met een andere kweker een samenwerking afgesproken.”
Sinds ze begonnen is als bamboerin heeft ze al veel wijsheid opgedaan over haar nieuwe product. Ze zoekt zaken ook goed uit, zo onderzocht ze samen met de landbouwuniversiteit van Wageningen de mogelijkheden voor watervoorziening op het veld.
“Maar op dit moment is er zeker geen watertekort,” stelt ze vast als ze soppend langs de planten loopt. Ze wijst her en der op de planten waar er al jonge scheuten gevormd zijn en wijst naar de plekken waar de bamboe al iets verder is in de groei. “We planten het totale veld gefaseerd aan,” legt ze uit. “Deels doordat dit vanwege de arbeid beter uitkomt, maar ook omdat er niet makkelijk aan voldoende plantmateriaal te komen is. Volgend jaar gaan we weer verder met de aanplant.”
Vanaf de Reuselsedijk in Hulsel kleurt het groen van de bamboe nu mooi bij de verkleurende bladeren van de beuken in het pastoorsbos dat erachter ligt. Hulsel heeft er een stukje groen bij en wie weet hebben andere bestaande boeren binnenkort een mooi alternatief op hun bedrijf. Want dat is wat ze ook graag wil zijn: een inspiratiebron voor andere boeren!
Voor meer info:www.bamboerin.nl