Titel
Schimmige stikstofhandel provincie
Geen papieren koeien meer uit Lage Mierde
Oktober 2021
De provincie Noord-Brabant stopt met het zelf verhandelen van stikstofrechten van koeien die voor een deel ook nog eens nooit bestaan hebben. Met de constructie om zelf de aangekochte ammoniakrechten in de markt te houden, wilde Brabant voorkomen dat natuurgebieden zwaar belast worden door veebedrijven tegen die gebieden aan. Door het hele bedrijf incluis de ammoniakrechten op te kopen, zou het natuurgebied moeten profiteren.
De ammoniakrechten van boeren liggen al enkele jaren onder een vergrootglas omdat ze voor een belangrijk del bijdragen aan de stikstofcrisis. De boeren die hiermee te maken hebben zijn het nog niet eens met de Haagse rekenmeesters hoe groot hun aandeel daarin nu precies is. Zelf hebben ze het idee dat hun deel zwaarder meegerekend wordt dan industrie en verkeer, zoals ook de scheepvaart en het luchtverkeer.
Maar terug naar Brabant en dan specifiek naar Lage Mierde.
Aan de Meirweg en de Dunsedijk kocht de provincie daar twee boerderijen aan om zo de ammoniakuitstoot te stoppen. Beide boerderijen liggen tegen natuurgebied De Utrecht, waardoor vriend en vijand het erover eens waren dat dit een goede manoeuvre was.
Maar toen duidelijk werd dat de provincie via een schimmige constructie de ammoniak weer terug in de markt bracht, werd het draagvlak al minder. Zo werd duidelijk dat een deel van die rechten gekocht werden door een paardenhouderij in Hooge Mierde die weer tegen hetzelfde bosgebied ligt.
Maar afgelopen week werd nog een ding duidelijk: de verhandelde stikstofrechten van de paardenhouderij aan de Dunsedijk in Lage Mierde bestonden niet echt, alleen maar op papier. De boerderij waar tot voor vorig jaar niet meer dan enkele een tientallen paarden rondliepen, lag nog een oude papieren vergunning voor 160 melkkoeien. Hierdoor kwam er door alle constructies van de provincies niet minder maar juist veel meer stikstof in de lucht.
Maar gelukkig zijn er nog oplettende burgers en politici die de vinger op de zere plek durven te leggen. Een van die politici is Statenlid Hermen Vreugdenhil die de zaak aankaartte bij minister Carola Schouten (Landbouw).
Voor Vreugdenhil lag de kwestie zwaar op de maag omdat de boerderijen in Lage Mierde ook nog niet de enige waren, er waren in Brabant nog zeven vergelijkbare situaties.
De Provincie Brabant werd door Schouten op de vingers getikt en heeft nu aangekondigd binnenkort te stoppen met deze omstreden werkwijze.
Vreugdenhil: “Er moet een definitief einde komen aan trucs met papieren paarden en koeien. ”Hij vindt dat als Brabant zijn begroting niet rond kan krijgen het maar op andere gebieden moet kijken doe dat kan, maar niet ten koste van de natuur.
Of de Brabantse bestuurders (en ambtenaren) nu werkelijk tot inkeer zijn gekomen is nog wel even afwachten. Voorafgaand aan de mededeling om te stoppen met schimmige constructies zoals hier beschreven, werd nog wel even de woorden ‘in principe’ genoemd.
De negen betreffende veehouderijen waarvan de stikstofruimte nu in principe niet meer worden verhandeld wordt staan naast in Lage Mierde ook in Babyloniënbroek, Sprang-Capelle, Asten, Oostelbeers, Westerhoven, Bergen op Zoom en Boekel.