Becx investeert in techniek, maar vooral in mensen
 
 
Maart 2022


Berry van Spreeuwel kijkt toe naar de werkzaamheden van Patrick de Jongh

Het bedrijf Becx Verhuur in Esbeek verhuurt transportmiddelen en faciliteert hiermee ondernemers. Maar meer nog dan dat blinkt het bedrijf uit in de sociale zorg voor de medewerkers. Zo vonden er meerdere personen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plekje. ,,Wij geven hier iedereen een kans en investeren graag in mensen," verduidelijkt directeur Saskia Winkelman de filosofie van het bedrijf.
Vessemnaar Jo Becx startte in de vorige eeuw een transportbedrijf/werkplaats en zijn zoon Michiel - bekend van de Dakar rally- zette daarnaast de poot van de werkplaats/verhuurbedrijf voort aan de Notelstraat in Esbeek. Michiel bleef altijd betrokken, maar laat de dagelijkse leiding nu aan Saskia die er samen met werkplaatsmanager Berry van Spreeuwel een nieuwe dimensie aan toevoegt.
,,We vroegen ons af wat er zou gebeuren als we de lat wat lager leggen en mensen binnen halen met een afstand tot dit beroep of zelfs de arbeidsmarkt?” De eerste medewerker met een ' rugzakje' moest even een drempel over, maar daarna volgde een omslag die het hele bedrijf en de bedrijfsvoering veranderde. Er is een groep mensen in deze maatschappij zijn voor wie het moeilijk is om hun plekje te vinden," legt Saskia uit. ,,Ze hebben geen goede scholing en hebben vaak persoonlijke problemen, verkeerde vrienden, het gebruik van middelen, geen goede huisvesting en ga zo maar door. Als wij hier iemand binnen halen en we kijken niet naar de rest van zijn leven heeft hij nog steeds weinig kans van slagen. Vanuit die gedachte richtten we @Reboot op. Iedereen die het werk nog niet kent, kan het altijd hier leren. 
Vanuit die gedachte gingen we naar elk onderdeel van het proces in onze werkplaats kijken en processen versimpelen waardoor elke medewerker nu met een Ipad werkt waarin elke activiteit in Jip en Janneke-taal beschreven staat. Zo werken nu jongens aan het onderhoud en aan het opknappen van de trailers waar je dat in eerste instantie niet van verwacht had. Natuurlijk komt dan ook een stukje scholing om de hoek kijken, maar dat doen we bij voorkeur hier zelf want doorgaans zijn dit geen gasten die je terug in de schoolbanken moet plaatsen.”
Voor Patrick de Jongh uit Hilvarenbeek was deze nieuwe werkwijze een uitkomst. Hij was zijn hele leven al tegen veel muren opgelopen, maar de kans die hij hier kreeg had hij nog niet eerder gehad. Nu werkt hij al acht jaar in de werkplaats en hij is er supertrots op. Er zijn diverse onderdelen van het jaarlijkse onderhoud van de trailers die hij zelf uit kan voeren en onder begeleiding van een volleerde monteur assisteert hij bij het onderhoud van trucks.
,,Het zijn vaak repeterende werkzaamheden," legt Berry van Spreeuwel uit. ,,Medewerkers zoals Patrick moet je niet lastig vallen met telkens nieuwe dingen, maar als het bekend is raakt hij er mee vertrouwd. Op dit moment hebben we zeven jongens zoals hij hier en natuurlijk gaat het ook wel eens mis en soms moeten we ook na werktijd iets mee regelen. Als je dat er niet voor over hebt lukt dit niet." 
Berry is onlangs nog een stapje veder gegaan en organiseert nu 1 x per week een gezamenlijke maaltijd voor de jongen met zijn gezin. “We zijn hier in Esbeek nu ook met een aantal ondernemers het gesprek aangegaan om het initiatief van @Reboot (inmiddels een eigen stichting) verder uitgerold kan worden. Ook bij de gemeente Hilvarenbeek hebben we aangeklopt om samen te werken en nog meer deelnemers te kunnen plaatsen.
Berry: ,,Binnen @Reboot hebben we nu een pakket opgesteld dat werkt met een 4-stappenplan om (vaak jongeren) in dezelfde situatie te helpen. Het begint met training wat werken is en wat normen en waarden zijn, vervolgens een stage. Daarna aan het werk met een jobcoach en het wonen. In de toekomst willen we ook nog het wonen met begeleiding oppakken, pas als het totaalpakket van iemand is geregeld, is er kans op langdurig succes en eigenlijk verdient dat toch iedereen?