Geen fysio, wel appartementen
Metamorfose voor oude gemeenschapshuis Ster

Augustus 2021


Elk dorp kent zo zijn eigen beeldbepalende gebouwen en plaatsen waar een bijzondere geschiedenis aan kleeft. In Lage Mierde is het voormalige gemeenschapshuis De Ster aan de Bernardusweg absoluut zo’n gebouw. Het staat nu alweer een aantal jaren leeg, maar wie de buitenkant ziet en de binnenzijde nog herinnerd, ziet er zo een stukje geschiedenis aan zich voorbijtrekken. En aan de reis van dit bijzondere gebouw komt voorlopig nog geen einde!
De deuren gingen open en je kwam er in een hal terecht, wat meteen ook de ruimte van de bar was. Links van je een kleine toiletgroep en een nog kleinere garderobe. Rechts ging je naar de kleine zaal en links de ‘grote’ zaal met het podium. Onder het podium een kelder met dezelfde afmeting als dat podium.
Wie nu in het huidige gemeenschapshuis aan de Broekkant binnenkomt, herinnerd daar op geen enkele manier aan het gebouw aan de Bernardusweg. De afmetingen zijn er groter en de inzichten vernieuwd. In het nieuwe ‘Bredeschool’ concept kreeg De Ster meer ruimte, maar de kiem werd toch echt in het oude gebouw gelegd. Verenigingen konden hun activiteiten organiseren, van toneel tot sport en spel en zich zo ontwikkelen, voor de jeugd was het een ontmoetingsplek en voor de ouderen een veilige baken.
Maar tijden en vooral mensen veranderen. Onze wensen zijn groter en breder, bij een voorstelling mag er best wat meer publiek komen, de voorzieningen mogen ruimer zijn en vooral ook: als meerdere doelgroepen elkaar kunnen ontmoeten ontstaat er een mooie interactie.
Toen de nieuwe Ster enkele jaren terug openging bleef het oude gebouw grijs achter. Overbuurman Bob ten Hove wilde het wellicht betrekken bij zijn fysio praktijk, maar nu heeft hij zijn plannen bijgesteld en wil er binnenkort zes appartementen in realiseren. Hij ziet in het creëren van woonruimte voor jongeren een mogelijkheid om voor die doelgroep iets te betekenen.
De oude Ster is al vanaf 1897 een begrip in Lage Mierde, toen er door de samenwerkende boeren een roomboterfabriek onder die naam opgericht werd. Het was een coöperatieve samenwerking en de eerste boter werd er al in 1898 geproduceerd. Vanaf 1930 konden de boeren hun melk gaan leveren aan de CTM in Tilburg, waardoor De Ster gebruikt kon gaan worden voor verenigingsactiviteiten: het bondsgebouw. Er werd vergaderd en gefeest, maar ook de parochie maakte er dankbaar gebruik van voor bijeenkomsten.
In 1970 ging er weer een nieuwe fase in door het gebouw op te nemen in een constructie tot gemeenschapshuis: hierbij kwam de oude naam De Ster weer terug. Vanaf die periode brak er ook een glorieperiode aan voor het gebouw. De KPJ organiseerde hier haar muziekoefeningen en bracht er toneel op het podium. De ouderenbond had er het gymuurtje en de EHBO de oefenavonden. Toen beheerder Pieta Peys er een jeugddisco startte stroomde de jeugd uit de hele regio toe.
Maar het gebouw was ook weer te klein om aan de functie als gemeenschapshuis te blijven voldoen, daarom werd er vanaf 2006 gekeken naar een nieuwe invulling van het gemeenschapshuis, dat werd een geïntegreerd project met Brede School D’n Opstap aan de Broekkant. Het typische gebouwtje aan de Bernardusweg kwam weer leeg te staan en dat zou een aantal jaren zo blijven.
Ten Hove stelt al een principeovereenkomst met de gemeente Reusel-De Mierden te hebben en gaat binnenkort een buurtbijeenkomst organiseren. De nieuwe appartementen wil hij betaalbaar houden door ze binnen de huursubsidiegrens te houden.