‘Woonruimte was moeilijk te krijgen’
Reusel-De Mierden had 63 gouden paren in een jaar
December 2022
Tijden veranderen en wie kan dat beter beamen dan een paar dat al vijftig jaar getrouwd is. Terwijl dat vroeger nog maar bij hoge uitzondering voorkwam, wordt dit feest tegenwoordig vaker gevierd. Zo prijzen Frans en Riek van Doormaal zich gelukkig met hun twee dochters en vier kleinkinderen en zijn Bernhard en Greet Joosten nog elke dag blij met het huisje waar ze in wonen. En Joep Bartels? Die spreekt nog regelmatig de burgemeester waar hij met zijn Tineke de eerste huwelijksnacht mocht doorbrengen.
In Hooge Mierde werden afgelopen week de bruidsparen gehuldigd omdat ze de mijlpaal van 50 jaar huwelijk bereikt hebben. Burgemeester Annemiek van de Ven heeft goud in handen met het organiseren van deze Gouden bijeenkomsten waarbij huwelijksgeluk en verbondenheid het thema is.
“Maar wat veranderde er veel in die vijftig jaar,” zegt Frans van Doormaal uit Hooge Mierde. “kort voor ons trouwen verongelukte mijn moeder, hierdoor werd het kerkelijk huwelijk nog uitgesteld,” blikt hij terug. “Doordat mijn moeder weg viel zaten ook vaak vader en nog enkele broers aan tafel.”
Frans weet ook wel verschillen te benoemen met vijftig jaar terug. “Toen was er veel meer discipline,” zegt hij. “De meester op school had het voor het zeggen, dat ging zelfs zover dat toen ik een nieuw huis wou kopen in Esbeek waar we toen woonden we twijfelden toen da thet huis van de hoofdmeester bleek te zijn. We hebben daar overigens toch maar overheen gezet en het kwam helemaal goed.”
Het jaar 1972, het jaar dat ze trouwden, de Olympische spelen in München gehouden, won Ajax de Europacup 1 en Eddy Merckx de Tour de France. Maar dichter bij huis werd in Hulsel de gildetrom teruggevonden die ze al 100 jaar kwijt waren en in Hooge Mierde werd HMVV kampioen.
In onze huwelijksnacht mochten we in het huis van burgemeester Meijs slapen,” blikt Joep terug. “Die oud-burgemeester is nu 90 jaar en komt nog regelmatig bij ons, waarbij we soms weer terugkijken naar dat moment.” Joep doet het nu wat rustiger aan maar Tineke werkt nog elke dag op de manege die ze samen vijftig jaar terug begonnen.
“Wij moesten in het begin wel improviseren want we konden geen woning vinden,” zegt Bernhard Joosten uit Hooge Mierde. Hij wordt al vijftig jaar wakker langs zijn Greet en is daar nog elke dag blij mee. “Bij toeval kwam ik bij een boer die een houten huisje in zijn tuin had, eerst wou hij het niet verhuren maar later wel. Dat bleek een gouden greep, de boer was zo blij met ons want als we s avonds thuiskwamen stonden de aardappels al geschild bij de achterdeur. Na een paar jaar konden we samen naar Hooge Mierde waar we een huisje vonden en daarna een gezin opbouwden. Ik werkte als machinewerker, en later als vrachtwagen- en buschauffeur. Nu heb ik tijd voor de leuke dingen in het leven zoals fietsen en vakanties.” “Maar wij zijn nog wel van de generatie dat je als vrouw moest stoppen met werken als er kinderen kwamen,” blikt Greet terug.
De 43 paren die de uitnodiging van burgemeester Annemiek van de Ven accepteerden hoorden van haar dat ze ontdekt had dat de meeste huwelijken in december gesloten werden, mogelijk als gevolg van een belastingmaatregel. Onder de uitgenodigd paren moesten er vier op het laatste moment afzeggen vanwege ziekte of overlijden van een van de partners.