Vredesestafette trekt door Lage Mierde
Mei 2022
Zes rijtuigen met ieder twee paarden, op een van de rijtuigen bungelt een grote klok aan een stellage. Naast de klok hangt een oude olielamp met daarin een vuurtje. Een groep Duitsers trekt vanuit Berlijn door Europa om daar een vredesboodschap te verspreiden. Met het bevrijdingsvuur waarmee ze op 5 mei Hotel De Wereld in Wageningen aandeden, maakten ze deze week een tussenstop in Lage Mierde.
Bij de boerencamping Op de Veranda aan de Heikantsebaan in Lage Mierde zijn ze wel wat gewend met bonte gasten. Maar een gezelschap met twaalf paarden en zes rijtuigen is ook hier niet alledaags. De Duitsers startten met hun tocht in het Utrechtse Duiven waar het bevrijdingsvuur ontstoken werd. In een olielamp koesteren ze het vuurtje om het uiteindelijk naar het Belgische Waterloo te brengen. Daar verloor Napoleon in 1815 zijn macht, waarna het weer vrede werd in Europa. Maar voor het nu opnieuw weer vrede is zullen de Duitsers nog vele kilometers af moeten leggen, al is de vergelijking met de huidige oorlog toeval.
“Zo’n driehonderd jaar terug trokken er ook van dit soort karavanen door Europa,” blikt Friebertil Enden terug. “Toen was er vrijwel geen ander vervoer dan per paard. Nu hebben we keus genoeg, maar wij kiezen ervoor om het op deze manier te doen. We hebben allen een passie met paarden en de vredesboodschap spreekt ons aan. Onderweg krijgen we altijd leuke reacties en het heeft ook wel iets Spartaans om zo tussen de dieren te overnachten.”
Enkele jaren terug gingen ze richting Rusland en trokken daarbij door de Baltische staten. Overal hoorden ze de roep naar vrede, ook toen al. “Nu is dat alleen maar meer,” zegt Enden.
De vredesklok die ze met zich meevoeren is een koperen klok die prominent op een van de rijtuigen vervoerd wordt. Hij is gemaakt van omgesmolten hulzen en munitie, precies het tegenovergestelde van wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde toen de Duitsers klokken omsmolten om er munitie mee te maken.
Omdat het gezelschap op weg is naar Waterloo en daarbij ook de Belgische hoofdstad Brussel passeert, wordt dat ook meteen aangegrepen voor een bezoek aan het Europees parlement. Daar willen ze laten zien op welke wijze ze zich inzetten voor de vrede.
“Deze manier van reizen heeft voor ons iets speciaals,” zegt een van de menners op de bok van een rijtuig. “Het heeft iets primitiefs en is daardoor ook speciaal. Maar het geeft ons een gevoel van verbondenheid dat we graag delen met de mensen die we op onze tocht ontmoeten.”
Voor Jos en Carola Couwenberg van camping Op de Veranda geldt dat zeker. Zij kunnen de actie van de Duitsers wel waarderen en hopen dat de vredesboodschap ook tot in rulsland gehoord wordt.
Over drie jaar gaan we met dit gezelschap pas een echt grote tour maken, dan trekken we helemaal van Berlijn naar Israël,” legt Enden uit. “Dat wordt een tocht van zo’n 4000 kilometer, We leggen daarbij tot 35 kilometer per dag af, waardoor we zeker vier maanden onderweg zijn.”