Betontegels vervangen door groen
Peter van de Noort gaat de strijd aan

April 2023


De wethouders Cees van de Ven (Bladel) en Peter van de Noort (RdM) trappen met een eerste tegel af voor de onderlinge tegel-battle

Wie heeft ze niet in zijn achtertuintje: de handige 30x30 cm betontegel? Maar al die tegels zorgen ervoor dat het regenwater line recta via de sloten naar de zee stroomt. En dat terwijl de natuur om ons heen verdroogt.  Gemeentes in Nederland ontwikkelden het Tegelwippen om zoveel mogelijk betontegels te vervangen door groen. Wip de tegel eruit en zaai bloemen! De gemeentes Bladel en Reusel-De Mierden maken er zelfs een onderlinge strijd van: de tegelbattle.
De wethouders Cees van de Ven (Bladel) en Peter van de Noort (Reusel-De Mierden) gaven vorige week het startsein voor hun onderlinge batlle Tegelwippen. Als Van de Ven zijn vrachtje vanaf de fiets in de puincontainer bij de milieustraat kiepert, kan hij een lachje niet onderdrukken. De gemeente Bladel is al enkele maanden bezig en ligt op dit moment al enkele duizenden tegels voor.
Maar wethouder Peter van de Noort maalt niet om die voorsprong. Hij hoopt met het startsein vooral particulieren aan te sporen om op hun eigen terrein tegels te vervangen door groen. “Vanuit de gemeente pakken we dit ook op waar het kan. Een zo’n voorbeeld is bij de gemeentewerf in Lage Mierde, maar ook bij reconstructies in de dorpskom wordt dit zeker meegenomen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt komen we een heel eind,” zegt hij.
Voor alle inwoners heeft Van de Noort nog een verrassing in petto want elk huishouden ontvangt binnenkort tegelijk met de weekbladen een zakje bloemenzaad. Als iedereen dat zaait op de plek waar de tegels eruit gaan moet het een kleurrijk geheel worden.
Particulieren die hun tegels gaan verwijderen kunnen dat melden op de site NKTegelwippen. Na het ingeven van de gemeente waar je woont kun je het aantal doorgeven. Van 21 maart tot 31 oktober is er zelfs een Nederlands kampioenschap aan gekoppeld.  Madeleine Veldhuis die de actie in Bladel en Reusel-De Mierden begeleidt voegt nog wel toe dat er in de ranking een verdeelsleutel toegepast wordt met het aantal inwoners per gemeente. Ze gaat ook in de bibliotheken van Bladel en Reusel het onderlinge resultaat visueel maken met een thermometer die de tussenstand van de gemeentelijke battle weergeeft.
Ook wordt gekeken of er later per kern in Reusel-De Mierden een puincontainer kan komen staan waar de mensen zelf hun tegels in kunnen deponeren.