Drieske gaf Hulsel 50 jaar terug eigen centrum
Foto expositie bij gouden jubileum
November 2017
Walter en Lidy Maas hebben nog veel herinneringen ana het oude café
Hulsels enige café bestaat 50 jaar, met een foto en film expositie wordt er terug geblikt.
De kerk stroomt leeg en de kroeg tegenover evenredig vol. De borreltjes komen tevoorschijn en de kaarten komen op tafel. Het café leven in de vorige eeuw oogt als een lang verloren tijd. Het beeld van mensen die er al jaren niet meer zijn en sigarettenrook overal.
De geschiedenis van het caféleven werd eind jaren zeventig door oud Hulselnaar Walter Maas op video vastgelegd. Hij is de oudste zoon uit het geslacht Maas, de oprichters van wat nu café het Drieske in Hulsel is. Op 17 en 18 november is er een expositie waarbij de film van Walter samen met diverse oude foto’s centraal staat.
Het oude café Kerkzicht
De periode dat de familie Maas aan de Willibrordlaan in Hulsel een café (destijds café Kerkzicht, later café Maas), winkel en boerderij runde, gaat terug naar het midden van de negentiende eeuw. In 1967 besloot de toenmalig eigenaar Jan Maas (in de volksmond Jan van Drieskes) tot nieuwbouw. De boerderij en de winkel kwamen niet terug, wel een woonhuis met een café. Op advies van toenmalig burgemeester Meijs werd de nieuwbouw vijftig meter terug geplaatst, zodat Hulsel een centraal plein kreeg. Het was een revolutionair idee, waar zelfs Maas zelf niet opgekomen was. De Hulsenaren waren er maar wat blij mee, want ze hadden nu een centrale plek om de jaarlijkse kermis te zetten.
Kermis
De kermissen in de twintigste eeuw waren vermaard door de danstenten die er stonden. Omdat Café Kerkzicht in de jaren zestig één van de twee café s was, stond daar om het jaar een danstent met de kermis. Hier bloeiden vele liefdes op en hier vloeide het bier rijkelijk.
Maar met een nieuw café (in 1967 gedoopt tot café Maas) en een eigen plein, waren de vernieuwingen in Hulsel niet ten einde. De basisschool was aan vervanging toe en de Rabobank wilde meer voet aan de grond.
Omdat het dorp verder geen openbare voorziening had, werd het café in 1980 uitgebreid en samengevoegd met de nieuwe school, de bank en een kruisgebouw, waardoor er een multifunctionele ruimte kwam. De gemeente nam de gebouwen en het beheer over. Maar voordat het zover was, nam Walter een camera in handen om alles nog een keer vast te leggen. Het werd een uniek document, vanwege het moment dat er gefilmd werd, maar ook doordat het beelden werden van een tijd die niet meer terug kwam.
“Als ik naar foto’s van het oude pand kijk, de voorloper van het huidige café, dan zie ik nog de ingang van het café en het gedeelte daar meteen langs waar de koeien op stal stonden,” zegt Walter. Als oudste zoon van Jan en Anna Maas, heeft hij nog veel herinneringen aan het oude en de eerste periode van het nieuwe pand. ,,De nieuwbouw kwam in feite in de laag gelegen weide van het oude pand, door ons Den Dries genoemd.”
Ook zijn zus Lidy(62) kan erover meepraten. ,”Ik weet nog dat het vaak aanpakken was,” zegt zij.
“Na de mis op zondag stroomde de kerk leeg en het café vol. Maar er waren ook avonden dat er slechts twee klanten heel de avond aan het biljart stonden.”
“In 1979 wisten wij al dat het de laatste kermis die wij als uitbater mee zouden maken,” vertelt Walter. “Ik besloot om die kermis op film vast te leggen, om zo de herinnering levend te houden. Enkele maanden later heb ik nog een keer een hele zondag met de camera rond gelopen, om zo het dagelijkse leven te documenteren.”
Op deze film is het leven te zien zoals zich dat nog in 1980 afspeelde. Het kaartje dat er in het café gelegd werd, het borreltje er langs. Op de kermismaandag kwamen s morgens om tien uur al de eerste kermisgangers binnen.
Het Drieske is nu de enige horecagelegenheid van Hulsel, er is een zaal en cafetaria bij.
De expositie is toegankelijk bij de openingstijden van het Drieske in het weekend van 17 en 24 november.
Het Drieske in 2017