Luchtbode Reusel honderd jaar
Van postduif tot sportduif
ED sept 2011
Reusel – De duivensport in Reusel is een eeuw oud en al jaren toonaangevend. Aan de werktafel in de sigarenfabrieken werden de eieren geruild met die van de gebroeders Jansen uit Arendonk, de jaren daarna maakten ze in Reusel furore met een bijzonder sterke stam. Mannen als De Klak, Prut en Spanjers behaalden prijs na prijs en de eieren vlogen voor duizenden guldens de wereld over.
Praten over de duivensport in Reusel is praten met kenners, maar vooral passie en nog eens passie.
In de toenmalige Reuselse Straot begon het allemaal in 1911, daar werd postduifvereniging ‘De luchtbode’ opgericht. Mannen als d’n Babbel,Prik, de Gijpen, de Klet, en die van Hoffe Marte. Het waren boerenzonen die vertier zochten, het was het enige alternatief naast het voetbal.
Het eerste clubhuis kwam op de hoek van het schilderspaadje, de eerste wedvlucht in 1912 werd gewonnen door Driek van Hoffe Marte.
In de honderd jaren van het bestaan van de Luchtbode maakte de sport een grote ontwikkeling door. In de beginjaren zochten de leden op het boerenland naar zaden die in de oogst waren blijven liggen, later bleek in het voer het grote geheim te schuilen en nu is alles te koope. Ook de ontwikkeling in het afklokken maakte een ontwikkeling door die parallel liep aan de technische ontwikkelingen. Van de oude houten prikklokken tot het geautomatiseerde systeem van nu.
Henk van Limpt, telg van de legendarische Jan ‘Prut’van Limpt,weet het allemaal nog. “Dan kwam er een duif binnen en dan moest de ring door een loper naar het duivenlokaal gebracht worden. De jonge mannen die het snelste konden rennen konden een mooi centje bijverdienen, zij werden ingehuurd door de duivenmelkers.”
Harrie Spanjers is ook een van de leden die al van jongsaf mee speelde met zijn levende have. Voor hem was 1989 het absolute hoogtepunt. “Ik had dat jaar al twee keer de eerste prijs gespeeld toen de vlucht naar Châteauroux kwam, over ruim 500 kilometer. Op donderdagavond gingen ze de korf in en ik zag dat ze in supervorm waren. Ik schreef ze zowel voor de Zuiderkempen als voor de Zuid Nederlandse bond in, het koste me 600 gulden aan inleg. Dat kwam er dubbel en dik uit want mijn snelste duif vloog ruim tachtig gemiddeld en alle hoofdprijzen gingen mee naar Reusel, van een auto tot wasmachine een fiets en wat al niet meer.”
Henk van Limpt over de sport: “je moet het vergelijken met de atletiek, er zijn sprinters en marathonlopers. Het is moeilijk om meteen de kampioen te herkennen maar het is wel zo: wat je er aan aandacht in stopt komt er altijd wel uit.”
Van Limpt zag de ontwikkelingen, van de tijd dat de dieren nog met een kruiwagen via de Arendonkse tram naar de lossingsplaats gingen, tot de klok die sneller liep als je hem op de kachel plaatste. In de eerst wereldoorlog was het verboden om nog duiven naar België te verzenden en in 1933 was tijdens de crisis de kas geheel leeg. In de oorlogsjaren moesten de pootjes van de duiven met de ringen erbij ingeleverd worden maar de sport herstelde weer.
Nu nemen de 62 leden jaarlijks met 13.000 duiven deel aan wedvluchten. De Luchtbode heeft een eigen duivenlokaal op sportpark Den Hoek waar aankomende zondag 2 oktober het eeuwfeest gevierd wordt.
In de aanloop naar het jubileum werden er door de leden op de basisscholen workshops gegeven met daaraan verbonden een echte duivencompetitie. De leerlingen konden in groepjes een duif adopteren en via webcam en internet de uitslagen volgen. De leerlingen Cas Mols Mees van Veldhoven en Wout Vosters van de Mariaschool krijgen hiervoor zondag om 14.30 uur de hoofdprijs uitgereikt.
Er zijn zondag ook demo’s van het inmanden en in diverse stands wordt de evolutie van een eeuw duivensport in beeld gebracht.
Henk van Limpt, zoon van de legendarische Jan-prut- van Limpt