Twee zorggroepen in één project
Kleine kernenkrant 2009
Woonzorgboerderij Vessem vernieuwend initiatief
Vessem – Ouderenzorg, gehandicaptenzorg, psychiatrische zorg en wat al niet meer. In Nederland wordt er veel gezorgd en jarenlang was er voor elke doelgroep een eigen circuit. Toch liggen de basiselementen binnen al die deelgebieden niet zo ver uiteen waardoor de ‘ontschotting’ van de zorg steeds meer voet aan de grond krijgt. In de Brabantse Kempen wordt er gebouwd aan een bijzonder initiatief waarin ouderen en mensen met een verstandelijke beperking samen gaan wonen: Woonzorgboerderij Vessem, daar de ‘Wozobo’ genoemd. Verdeeld over vijf boerderijwoningen komen er achttien ouderen en twaalf mensen met een verstandelijke beperking bij elkaar. De twaalf gaan er een kleinschalige knuffelboerderij runnen, samen met hun begeleiders zal de zorg voor de dieren en de omgeving hun dagtaak zijn.
Samen bouwen
Jos van de Sande van st Joris Oirschot en omgeving vertelt over de Wozobo. ‘Enkele jaren terug begonnen we met een symposium, we wilden eerst weten of er animo was voor een dergelijk initiatief. Nou, daar waren we snel achter want er kwamen van heinde en verre reacties. Wij hebben zelf veel ervaring met kleine woonprojecten in de ouderenzorg, met Lunetzorg kregen we een partner die veel kennis heeft in de gehandicaptenzorg. Nu trekken we samen op en het belooft echt iets moois te worden’.
Als Jos begint te vertellen begint het project aan de Flinkert te Vessem te leven. Op wat nu nog een braakliggend terrein is met bouwhekken daaromheen, moet binnen een jaar uitgroeien tot een levendig project. De boerderij woningen die er komen worden uitgevoerd als Kempische langgevelboerderijen met de typische kleuren daarin. In elke woning komen zes cliënten die ieder een ruime eigen kamer krijgen. Er komt per boerderijwoning een eigen huiskamer. Naast de woningen verrijst er een boerderij met stallen voor de dieren, de opslag van het ruwvoer en de berging voor de werktuigen. Ook een werkruimte voor de zorgboeren ontbreekt er niet. Tegenover de stallen komt een ontmoetingsruimte waar ontmoeting plaats kan vinden.
Van de Sande over het project: het wordt geen aparte enclave aan de rand van het dorp. Nee, het wordt een voorziening waar alle dorpsgenoten in Vessem op zijn tijd over de vloer kunnen komen. We doen de boodschappen bij de kruidenier in het dorp en nodigen de plaatselijke kinderopvang uit om de knuffeldieren te komen vertroetelen. Het spreekt voor zich dat de ouderen binnen het project hun kopje koffie drinken op een plaats waar ze de zorgboeren aan het werk zien. Zo ontstaat er een contact met elkaar dat we best een stukje uniek mogen noemen’.
Specifieke zorg
De Wozobo Vessem kan gezien worden als een kleinschalig woonzorg project waar de mensen elkaar kennen. De medewerkers zullen inzetbaar zijn bij beide doelgroepen en veelzijdigheid en creativiteit zijn er kernwoorden. Van de Sande: ‘We hebben binnen sint Joris meer ervaring met kleinschalig wonen en zorgboeren. Toch is het samenwonen van deze twee doelgroepen, maar ook de dagbesteding en het wonen zo dicht bij elkaar wat het uniek maakt. Het mag duidelijk zijn dat veel zaken niet standaard zijn. We gaan in dit project een stukje techniek toepassen waardoor de veiligheid van de cliënten nog beter gewaarborgd wordt. Om een voorbeeld te noemen: op het terrein komt een eigen nachtdienst maar die kan niet in alle vijf woningen tegelijk luisteren. Vanuit een centrale op afstand kunnen alle cliëntenkamers ingeluisterd worden die weer in contact staat met de nachtdienst. Het zijn van die kleine dingen die het ons makkelijker maken maar voor de cliënt veiliger. Dat laatste vinden we het belangrijkste.
De gebouwen worden uitgevoerd in Kempische boerderijkleuren. Het ontwerp Van architect Cees Seelen was nog genomineerd voor de welstandsprijs Noord Brabant.