Carnavalsbouwers naderen het uur U
Jong geleerd is oud gedaan
Februari 2018
Mees Hesselmans en Thijs de Jong
In menige boerenschuur namen in februari de activiteiten toe: de carnavalswagens moeten komend weekend gereed zijn. Op veel plaatsen moest er in de laatste week nog veel gebeuren, daarom keken we even mee over de schouders van enkele jeugdgroepen.
“We hebben alles, maar dan ook alles zelf gedaan,” wijst Mees Hesselmans (11) trots. Samen met zijn vriend Thijs de Jongh staat hij met een laskap op het hoofd bij een geraamte van ijzer en gaas. “We leggen nu de laatste hand aan het laswerk, met nog precies één week te gaan.” Mees, dit jaar toevallig ook nog jeugdprins bij de Haaikneuters, heeft het voordeel dat het bouwwerk van zijn groep De Klappers in de schuur van zijn vader aan de Oude Trambaan in Esbeek plaats vindt.
De vrienden (en vriendinnen) uit groep zeven en acht van de Esbeekse basisschool helpen elkaar mee waar ze kunnen. Terwijl de twee lassers de laatste constructiepuntjes nalopen, zijn anderen uit de groep al begonnen met het papier plakken. ,,We moeten ook voor het lopen als loopgroep rond de wagen nog oefenen,” kijkt Thijs vooruit. Hij is niet alleen bij de bouw van de wagen de adjudant van Mees, ook bij de jeugdcarnaval heeft hij die rol. ,,We leerden vorig jaar het lassen van mijn vader,” vervolgt Mees. Dit jaar krijgt het publiek Erny te zien (zonder Bert) onder de slogan We draaien ErNie omheen. Terwijl Mees en Thijs de laatste constructiepuntje nalopen, staan anderen uit de groep bovenop een steiger papier te plakken.
Vooraan in dezelfde hal als waar de Klappers aan het bouwen zijn, heeft ook de groep van BWW (biertje wip-waffers) hun wagen onder constructie. Een levensgrote motorrijder ziet hier het levenslicht. Sam van Spreeuwel (27) van deze groep geeft tekst en uitleg. “Wij kennen elkaar van de lagere en de middelbare school. Het vorig jaar speelden we in op de actualiteit in Amerika met Trump, toen leverde dat de derde prijs op. Nu kijken we met Bende Terug opnieuw naar de actualiteit: de motorzaak van Hutten die weer open is en de vele motorbendes die steeds in het nieuws zijn.”
Samen met Anne van Gestel en nog zestien anderen, heeft Sam er weer de nodige uurtjes in zitten. “We hadden drie lassers in de groep, die hebben hun taak er grotendeels op zitten,” zegt hij. De grote motor en een enorm hoofd zijn al met papier beplakt, maar het lijf van de motorrijder moet nog met papier bekleed worden. Daarna nog de verf en de teksten,” wijst Sam. “Het moet lukken deze week, maar er moet niets meer tegen zitten.” De vier ‘gazers’ uit de groep hebben hun werk (het aanbrengen van het gaas op de spijlenconstructie) er ook al opzitten en helpen nu bij het papier plakken. De mooie strakke lijnen die ontstaan, zijn in contrast met de spullen die nog her en der in de grote schuur op de grond liggen. “We hebben dit jaar niet echt met een tekening gewerkt, “ zegt Sam. “Er waren wel enkele schetsen, maar het grootste deel ontspruit toch spontaan uit de creativiteit van iedereen die mee helpt.”
De Flabbedabbers, ook uit Esbeek, veroverden vorig jaar de Esbeekse optocht met Kanni-balen, dit jaar komen ze terug met een grote Mexicano. Maud Augsburg (12) zit door de week op het Odulphus in Tilburg, maar ze verwacht in de laatste week elke avond wel aan de wagen te werken. “Ja, het is nog even aanpoten om alles gereed te krijgen,” zegt ze. “Wij begonnen in november met een eerste vergadering en tegen kerstmis waren we serieus aan het bouwen. Luuk van Doormaal van dezelfde groep: “In de eerste weken hielpen nog enkele ouders mee, maar gaandeweg konden we alles wel alleen. We zijn met twaalf man (en vrouw) sterk. Het grootste punt op dit moment is de activiteit (de act) rond de wagen. We moeten dat de komende week ook nog oefenen, maar ook op school is het een drukke week. Omdat we nog even voorrang moeten geven aan de bouw zelf, zal de act echt wel last-minute werk zijn.” De grond ligt nog bezaaid met papier, stukken gaas en ijzeren staven. Maud kwast het papier vol lijm alsof ze de nooit iets anders doet. De drie groepen in één ruimte werken samen waar dat kan en gunnen elkaar de ruimte. Als op zaterdag de deuren open gaan, kan Esbeek weer genieten van het jaarlijkse hoogtepunt, de carnavalsoptocht. Het resultaat van enkele maanden noeste arbeid krijgt dan in één namiddag zijn beslag!.
Sam van Spreeuwel en Anne van Gestel