Brandweermannen zonder brandweer
ED september 2012
Lage Mierde – Drie van de zeven overgebleven brandweermannen uit de Mierden gaan hun ontslag indienen. De brandweerlieden uit Hulsel en Lage Mierde waren ontevreden over het aanbod dat ze gekregen hebben van hun commandant.
Na het sluiten van de post Lage Mierde, bleef daar wel de first-responder staan. Na de commotie over de sluiting, zegde al de helft van de manschappen hun baan op, zeven bleven er. Deze zeven konden aansluiten bij de oefeningen in Reusel maar voor uitrukken kwamen ze vanwege de afstand tot de kazerne niet meer in aanmerking.
Nadat ook de proef van het snelle interventie voertuig (SIV) om met vier manschappen uit te rukken stopte, ging commandant Jo van Hoef op zoek naar nieuwe mogelijkheden om manschappen en materieel in te zetten. Hierbij kwam het voorstel om alle zeven brandweermannen om te scholen tot first-responder, gekoppeld aan beperkte brandweer taken.
de first responder
Voor drie van de zeven brandweermannen is dat geen acceptabele keus en ze houden dan ook de eer aan zichzelf. Een ontslagbrief hebben ze nog niet gestuurd maar met hun keuze om niet verder te scholen zal het bij de korpsleiding wel duidelijk zijn, zegt Johan Roest uit Lage Mierde. Hij is samen met dorpsgenoot Cees Brekelmans en Hulselnaar Jan Roest van plan afscheid te nemen. “Er gaat met ons drieën meer dan 75 jaar aan praktijk ervaring bij de brandweer weg. Maar de maat is vol. We hebben nu drie jaar met ons laten sollen. Ooit is het genoeg.”
Cees Brekelmans over het aanbod dat hij en zijn collega’s kregen: “Er wordt een scenario geschetst waarbij je als first-responder ook een brandweertaak hebt. Dat is dan toch echt beperkt tot het hanteren van een schop, meer heb je in het voertuig de first responderauto niet bij je. Als je kijkt naar de eisen die er aan first-responders worden gesteld, daar kunnen wij nooit aan voldoen. Er rest daarom niets anders dan na 26 jaar de brandweerhelm in de kast te leggen.”
Burgemeester Harrie Tuerlings vindt de acties van de brandweermannen prematuur omdat er volgens hem nog niets besloten is. “Kort voor de vakantie was er een intern overleg waarbij een aantal zaken aan de orde zijn geweest. Pas na de vakantie gaan we daarop verder en worden er conclusies getrokken. Over het oefenen en de inzet lopen volgens hem nog gesprekken met Regionale ambulance voorziening (RAV) en de veiligheidsregio.
Tuerlings meldt nog dat het pand aan de Koningshoek, de voormalige brandweerpost, te koop staat. In de Uitkijk van komende week zal gepubliceerd worden waar belangstellenden voor het pand zich kunnen melden.
Met de jongste ontwikkelingen lijkt er een einde te komen aan de betrokkenheid van De Mierden aan de brandweer in Reusel-De Mierden. Als de kazerne verkocht is zal het voertuig van de first-responder elders gestald gaan worden. Met de verdere uitstroom van brandweermannen uit de kleine kernen groeit ook de afhankelijkheid van grote broer Reusel hierin.
foto onder: brandweer de Mierden in betere tijden. Hier was het korps nog paraat in Lage Mierde