34 na de eerste editie
Bikse triatlon terug op de kalender
 
Oktober 2018

 
Als op zondag 7 oktober het startschot klinkt voor de Beekse triatlon, is dat voor enkele deelnemers een deja-vu. 34 jaar nadat de sport in Brabant zijn intrede deed komt het weer terug, nu over 1/8 afstand (500 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen). De organisatie is in handen van de Dokkelaers die er meteen het eerste evenement in de nieuwe sportaccommodatie van maken.
 “Ik heb het verdwijnen van de triatlon altijd als een gemis voor Hilvarenbeek ervaren,” zegt Gunther Spapens. Hij hoorde op straat en in zijn fysio-praktijk Brinkpoint steeds de verhalen met daarin het verlangen om de triatlon nog eens naar Hilvarenbeek terug te laten keren.
“De triatlonsport leeft weer op,” zegt hij. “Mensen blijven de uitdaging zoeken en de beleving van het buiten sporten is groter dan ooit. Het aantal wedstrijden bij de NTB groeit weer en blijkbaar blijft de combinatie van drie sporten mensen toch uitdagen.”
Gunther weet waar hij over praat, want ook bij de eerdere Beekse triatlon was hij meerdere keren deelnemer.
Maar een blik op de (gelimiteerde) startlijst laat zien dat er nu enkele deelnemers zijn, die er bij de allereerste Beekse editie al bij waren: Claus van Teeffelen en Jos Wilborts. Claus bleef zijn conditie altijd op peil houden via het schaatsen en hardlopen, terwijl Biestenaar Wilborts de triatlon nooit de rug toekeerde. Het belangrijkste verschil met 1984 is dat de afstand nu gehalveerd is en dat er in het binnenbad gezwommen wordt (in 1984 nog in het kanaal bij de Biest).
Spapens over het zwemmen: “Vanaf het moment dat het onderwerp op tafel kwam, was het ons duidelijk dat we dit wilden doen in de nieuwe sporthal. Hierdoor kan er later in het seizoen nog een triatlon gehouden worden, in open zwemwater is het inmiddels te koud.”

Waar Spapens en de anderen in de organisatie wel tegenaan liepen, was de beperking van het aantal deelnemers. “In buitenwater ben je daar nauwelijks in beperkt, maar in een binnenbad ligt dat anders,” legt hij uit. “We hebben dit opgelost door in meerdere series te starten. De eerste start is om 14.15 uur en de laatste om 15.30 uur. We hebben de indeling gemaakt op basis van opgegeven zwemtijden. Doordat de deelnemers een chip dragen, komt uiteindelijk toch de snelste tijd toch op het scorebord, al kan het publiek pas bij de prijsuitreiking zien wie er gewonnen heeft.”
Onder de 160 deelnemers die in het water duiken, zijn er 24 die deel uitmaken van een trio die de afstand in estafettevorm afleggen.
Na eerdere oproepen in de Hilverbode stroomde de inschrijvingen al snel binnen en de organisatie is ook blij met het huidige deelnemersveld.
Na het zwemmen, waarbij het dragen van een wetsuit niet toegestaan is,  begeven de deelnemers zich naar de fiets op de parkeerplaats bij sportpark De Roodloop. Per fiets gaan de deelnemers via de Veldhoven op weg naar Esbeek, waar na een lokaal rondje dezelfde weg terug wordt gevolgd. Na twee ronden fietsen is de wisselzone opnieuw op de P-plaats bij de Roodloop, waarna twee ronden gelopen wordt via de Goirlesedijk en Den Hemel.
Toekomst.
Gunther Spapens sluit niet uit dat er bij een succesvol verloop volgend jaar een vervolg komt op deze wedstrijd. “We zien nu aan de inschrijvingen al dat er weer veel belangstelling is,” zegt hij. “Daarom houden we rekening met een terugkerend evenement.”
De wedstrijd op 7 oktober is nog niet opgenomen in het circuit van de Nederlandse Triatlon Bond (NTB), maar de regelementen van de NTB worden wel gevolgd. Dit betekent onder andere dat er tijdens het fietsen niet gestayerd mag worden.
Het publiek kan tijdens het zwemmen niet alleen de wedstrijd volgen, maar meteen een eerste blik werpen in de nieuwe sportaccommodatie. Ze kunnen dan de sporters aan het werk zien, met in hun midden ook de zusjes Anouk en Karlijn Horrevorts en Hans Leijten, de voorzitten van Hilvaria. Maar ook good old Maarten den Engelse, die al ooit het podium haalde bij de eerdere edities.
Meer informatie op de website van de zwemclub: www.dokkelaers.nl