Toos Kluijtmans exposeert met zorgatelier
Hilverbode april 2015
Leren leven met een beperking en aanvaarden dat je zorg nodig hebt? Het hoeft geen eindpunt te zijn.
Toos Kluijtmans (66) uit Hilvarenbeek is een van de exposanten van zorgatelier Buiten op 25 en 26 april. In het eigen zorgatelier aan de Buitenman 3 in Lage Mierde hangen dan de kunstwerken die de deelnemers aan het zorgatelier gemaakt hebben. Ook in het nabijgelegen restaurantje De Buitenman hangen de kunstwerken van deelnemers aan dit zorgatelier.
‘De wereld zag er in één keer anders uit toen ik te maken kreeg met de ziekte van Huntington,’ vertelt Toos Kluitmans. Ze vertelt het verhaal, ondersteund door haar man Hans, om met anderen te delen dat afhankelijk zijn van zorg geen einde van je creatieve leven hoeft te zijn.
‘Ik had een normaal leven met mijn betrokkenheid bij mijn gezin. De kinderen, mijn man, de woning en alle dagelijkse bezigheden: het was mijn ding. Op enig moment constateerden de mensen in mijn omgeving een verandering.’
Echtgenoot Hans vult het verhaal verder aan. ‘We zagen dat bewegingen anders werden. Het ging langzaam, maar het was een proces dat niet stopte. Toos moest langer nadenken en we vroegen ons af wat de oorzaak was. Na enig onderzoek werd dat duidelijk, de ziekte van Huntington. Verder onderzoek in de familie wees bovendien uit dat meerdere zussen van haar het ook in aanleg hadden.’
Toos en Hans kozen er vanaf het allereerste moment voor om alles over de ziekte met anderen te delen. Het leverde hen vele positieve reacties op. Na enige tijd werd er gekeken naar professionele dagopvang. Hierbij kwamen ze terecht bij zorgatelier Buiten in Lage Mierde, dat zich richt op NAH (Niet aangeboren hersenletsel).
Toos daarover: ‘Vanaf de allereerste kennismaking met dit zorgatelier voelde het goed. Ik kende de initiatiefnemers Tejo en Marthe Sluiter al, dat scheelt zeker. Ze gaven mij vanaf de allereerste dag het gevoel dat alles kon en niets moest. Ik voelde me tot dan nooit een creatieve ster maar doordat ik overal laagdrempelig aan kon beginnen, durfde ik nieuwe dingen uit te proberen. Ik ben gaan schilderen en ik handwerk veel. Dat leverde al diverse kunstwerkjes op die we terug kunnen zien op de expositie.’
Bij zorgatelier Buiten komen dagelijks een tiental (soms iets meer) deelnemers over de vloer. Ze hebben er de mogelijkheid om in diverse ruimtes iets aan kunst of creativiteit te doen. De begeleiders ondersteunen in de technieken, maar hebben ook een luisterend oor als de deelnemers iets te vertellen hebben.
De ruimte bij Buiten is een van de sterke punten van het zorgatelier. Op een steenworp van het meanderende riviertje De Reusel, hebben de deelnemers van binnenuit een schitterend zicht op de landelijke omgeving buiten het gebouw. In de tuin staat een open en een beschutte plek waar de deelnemers ook hun activiteiten kunnen doen. Het kijken naar de dieren om het pand is vaak ook al een deel van de dagbesteding.
De kunstwerken die geëxposeerd worden, zijn voor een deel te koop, de artiesten kunnen dat zelf aangeven. De expositie op 25 en 26 april heeft als titel NAHderbij en is van 16.00-17.30 uur openbaar toegankelijk (gratis toegang).