Toon Bruurs zoekt bestemming voor unieke verzameling (2)
Beek door de jaren heen
Augustus 2019
Toon in de natuur waar hij jaren over vertelde
Op een zolderkamer van Toon Bruurs(86) aan de Petershemstraat in Hilvarenbeek, bevindt zich een unieke verzameling: een verzameling van nieuws. Nieuws dat ooit gebracht werd door de Hilverbode die u nu leest, door het Brabants Dagblad, de Deusone, het Kleppermenneke, de Trompetter en nog veel meer. Nieuws dat gebracht werd door briefkaarten en telegrammen, zoals bij zijn eigen trouwen. Ook overlijdenskaartjes van familie en van andere Bekenaren en nieuws over de natuur. Maar in de herfst van zijn leven beseft hij hoe jammer het zou zijn als zijn tientallen ingebonden boeken bij het oud papier belanden, daarom zoekt hij er een nieuwe bestemming voor.
Deel 2 van een 3-luik: Toon Bruurs in Beek door de jaren heen.
“Thuis, op de boerderij met mijn ouders in Baarschot, hadden we een gezin met veertien (!) kinderen,” blikt Toon terug. “In 1933 zag de wereld er nog heel anders uit. Er was nog maar één wereldoorlog geweest en bij boerengezinnen zoals het onze, was het de gewoonte dat de oudste zoon de boerderij voortzette. Het was bij ons niet alleen de oudste, maar ook de drie daarop volgende broers en zussen kwamen op een boerderij terecht, ik moest daardoor echt iets anders gaan doen. Ik kwam te werken als boerenknecht en begon later bij de gemeente Tilburg. Dat was midden in de jaren vijftig. Ik was nog vrijgezel en de gemeente Tilburg maakte er werk van om meer groen in en rond de stad te gaan onderhouden. Het was nog veel handwerk, de bomen zagen met een handzaag of omleggen met een bijl. Maar ik wist dat ik eigenlijk meer wilde en begon tal van cursussen te volgen. Cursussen over de natuur, over plantsoenen en over de bos en heide. Het resulteerde erin dat ik later ook bij andere gemeenten kon beginnen, zoals in Loon op Zand en later in mijn eigen Hilvarenbeek. Tussendoor, ook niet onbelangrijk, leerde ik May (Maria) de brouwer kennen. Ik zag haar voor het eerst op de dansvloer bij de Eikelaar in Diessen en het was liefde op het eerste gezicht. Intussen kreeg ik er nog andere hobby’s bij, zo werd ik lid van de vrijwillige brandweer, van de reserve rijkspolitie en van de EHBO. En ja, soms kwam ik wel eens tijd tekort met al die hobby’s.
In het laatste deel van mijn werkzame leven was ik werkleider van een groep werknemers in de sociale werkvoorziening. Dat was ongelofelijk mooi. Het was de voorloper van wat nu de Diamantgroep is. Ik kwam met deze mensen in de natuur en kon hen ook veel vertellen over alles wat er groeit en bloeit. Alles wat ik daarvoor in de praktijk en op cursussen geleerd had, ik merkte dat ik alles makkelijk paraat had.
Op het moment dat ik stopte met werken, ging ik met May fietsen en jeu-de-boulen, maar omdat je niet altijd buiten kunt zijn, bracht een cursus boekbinden me ook veel nieuwe dingen. Uren en uren zat ik daarna handmatig de bewaarde tijdschriften, folders en kaarten bij elkaar te binden. Alle verhalen die Jan van Helvoirt en Kees van Kemenade schreven en alle verhalen, legendes en anekdotes die over Beek geschreven werden kwamen aan bod. Ik moest er niet aan denken dat dit ooit verloren zou gaan. Toen ik ermee begon had nog niet iedereen een computer waar je met één druk op de kop alles terug kunt zoeken. Met de kennis van nu zou ik het misschien anders doen. Maar ja, voor mij liep het zo. Dit was mijn leven en dit is nu mijn verzameling. Daarom hoop ik dat mijn verzameling ook voor de toekomst bewaard blijft. Niet alleen omdat ik er veel tijd en energie in gestoken heb, maar vooral ook omdat het een schat aan informatie bevat en omdat het daardoor veel voor Hilvarenbeek kan betekenen.”
Heb jij interesse om in de toekomst iets te gaan doen met de verzameling van Toon? Neem dan contact met hem op om jouw motivatie daarvoor te bespreken. Je kunt hem bereiken op tel nr 013-5052776.
Volgende week deel 3 over Toon Bruurs: Over hoe het hem verder verging in zijn leven en hoe kijkt hij met zijn kennis van nu naar de toekomst?