Wethouder Antonis legt functie neer
Hulselnaar in de knel door tweede functie.
Met het neerleggen van zijn functie als wethouder in Reusel-De Mierden, houdt Toon Antonis de eer aan zichzelf. De Hulselnaar kwam in de knel nadat hij met een omweg meer rendement uit een tweede dienstverband probeerde te halen. De aandacht die zijn verzoek teweegbracht, pakte voor hem slecht uit. De oppositie rook bloed en zijn aftreden werd geëist. Nadat hij eerder al een motie overleefde gooit hij nu zelf de handdoek in de ring.
Juli 2016
Als een fulltime wethouder een bijbaan heeft, moet hij de helft van de inkomsten uit die bijbaan in de gemeentekas terugstorten. Met zijn bijbaan als directeur van de peuterspeelzalen Bergeijk, had hij een substantieel neveninkomen. Het afdragen van de helft van die gage voelde niet goed voor hem en met een boekhoudkundige truc probeerde hij dit te omzeilen. De steun vanuit de coalitie (het CDA en zijn eigen partij Samenwerking) steunden hem daarin. Door fictief 5% als wethouder in te leveren, zou er niemand verder slechter van worden. Zo veronderstelde hij.
Het idee viel echter slecht bij de oppositie, die altijd nog wel ergens een rekening te vereffenen heeft. Er volgden zeer negatieve ingezonden stukken in de plaatselijke bladen door de oppositiepartijen en er werden zelfs vanuit Den Haag vragen gesteld
Met het neerleggen van zijn functie als wethouder met welzijn als aandachtsgebied, sluit hij een periode van enkele roerige weken af.
Maar Antonis sluit er ook een periode af waarin hij veel betekende voor de zorg. Een periode waarin er veel WMO-taken bij de gemeente kwamen te liggen, een proces waarin Reusel-De Mierden lange tijd toonaangevend was in De Kempen: mede dankzij zijn leiding.
Hulselsnaar Antonis was aan het begin van deze eeuw nog de actieleider die met Leefbaar Hulsel aandacht vroeg voor de bouwproblematiek ik de kleine kernen. In 2001 ging hij nog de actiegroep Leefbaar Hulsel voor om de raadszaal in Reusel te bezetten. Het duurde niet lang of de politiek lonkte hem zelf maar het pluche: voor de partij Samenwerking kwam hij aanvankelijk als raadslid in de gemeenteraad terecht.
Samenwerking werd door de komst van Antonis en zijn achterban op slag de grootste partij in de gemeente Reusel-De Mierden.
Maar meteen kwam hij al met beide benen op de grond, want bij de eerste coalitiebesprekingen waar hij bij betrokken was, werd hij buitenspel gezet: enkele kleine partijen sloten achter zijn rug om een verbond. Toen die nieuwe coalitie de bouwgrondprijs met meer dan 50% verhoogde wist hij dat er in de lokale politiek geen cadeautjes worden gegeven.
Antonis maakte al deel uit van meerdere colleges. ier in 2008 met burgemeester Ingrid de Jong.
In zijn periode als wethouder wist hij veel voor de zorg te betekenen. Hij zorgde ervoor dat inwoners met een verstandelijke beperking in het eigen Reusel konden blijven wonen en hij maakte de inwoners bewust om meer verantwoordelijkheid te nemen als het om zorg en ondersteuning aan komt.
Het is nu de vraag wat zijn terugtreden oplevert. Voor hem en zijn gezin zal het even luwen als hij uit de picture is. De gemeentelijk kassier schiet er echter niet veel mee op. Reusel-De Mierden loopt toch al voorop als het om wachtgeldregelingen gaat en een nieuwe wethouder zal zich voor het resterende deel van deze ambtstermijn in moeten werken. De vraag of een Mea Culpa de schade nog had kunnen voorkomen, is nu niet meer relevant. Terwijl hijzelf en de coalitiepartijen de wonden likken, zoekt het publiek naar het vertrouwen in de politiek. Dat dit vertrouwen geschonden is door alle gebeurtenissen: dat is voor iedereen wellicht de grootste nederlaag.
Toon spande zich op vele terreinen in, zoals hier bij de opening van de opnieuw meanderende Raamsloop. Uiteindelijk werd hij op hele andere zaken afgerekend