Ton Kluitmans was mister triathlon
Je hebt een passie, het geeft je een doel. Op bezoek bij mensen die vanuit hun passie de uitdaging aangaan. Grenzen worden opgezocht en soms gepasseerd, waar liggen de drijfveren en tot hoever wil iemand gaan?
In 1984 werd voor de eerste keer in Zuid Nederland een triathlon georganiseerd: de Beekse kwart-triathlon. Rijendik stond het publiek langs het Wilhelminakanaal om de durfals van het eerste uur uit het water te schreeuwen waarna er maar liefst veertig kilometer solo gefietst moest worden in de driehoek tussen BiestHoutakker, Diessen en Hilvarenbeek.Tot slot moesten er twee rondes gelopen worden vanuit het bowlingcentrum via de Diessense Waterstraat en via Esbeek weer terug naar Hilvarenbeek. Ongeloof onder de toeschouwers dat één sportman op één dag deze drie disciplines af kon werken. De sporters namen tussen de onderdelen de tijd door zich uitgebreid af te drogen en op te frissen. Al tijdens de eerste wedstrijd waren er twee sporters die wisten dat dit niet nodig was: de latere winnaar Leon Vughts en de nummer twee Ton Kluytmans. Ton, op dat moment 22 jr, zou later aan alle edities van deze wedstrijd deelnemen en mede omdat hij hem ook eenmaal won mag hij zich all time mister triathlon Hilvarenbeek noemen.
Het is 2007 en voor velen is het vakantietijd. In huize Kluytmans ligt dat net even anders want waar normaal gesproken uitgebreid gerust wordt is er nu volop actie vanwege een aanstaande verhuizing. Hierdoor moeten de fotoboeken en krantenknipsels uit een grote doos opgevist worden. Voor de herinneringen van Ton is dat bewijsmateriaal eigenlijk niet nodig, hij heeft het allemaal nog vers in het geheugen.
Piet van Leeuwen zijn idee
Toen in de beginjaren tachtig de triathlonsport vanuit Amerika overwaaide had Almere de primeur in Nederland met de hele triathlon: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. Toen Bekenaar Piet van Leeuwen de ontwikkelingen in deze sport zag projecteerde hij dat al snel op zijn eigen dorp. Als bestuurder van wielersportclub Hilvarenbeek zag hij de uitdaging in deze combinatiesport. Hij wist de Dokkelaers zover te krijgen dat ze aansloten in de organisatie en zo klonk op 25 augustus 1984 het eerste startschot bij het Wilhelminakanaal.
Piet over die eerste wedstrijd: het was pionieren en uitproberen. Hoe moesten we de jury instrueren over het stayeren, we wisten het niet. Door gewoon aan de slag te gaan kwamen we er zelf achter hoe het moest.
Ton Kluytmans werd in de eerste editie al meteen tweede van de zestig deelnemers. Van zijn tijd van 2 uur en 20 minuten zou hij in enkele jaren tijd zo’n half uur af halen, wat aangeeft hoe hij zichzelf maar ook de sport zich ontwikkelde.
Ton: ‘Ik had voor 1984 veel aan hardlopen, voetbal, schaatsen en tennis gedaan. De combinatie van meerdere sporten sprak me meteen aan. Enkel het zwemmen van een kilometer moest ik me eigen maken. Ik merkte dat het me niet slecht af ging en doordat de combinatie fietsen en lopen goed ging kon ik goed mee komen’.
In de jaren daarna stond Ton zijn naam steeds in de top van de uitslag maar winnen begon zijn obsessie te worden. Hij ging meer en meer trainen en in 1994 had hij zijn grote succes en kwam als eerste over de meet in Hilvarenbeek.
‘Ik weet het nog precies, de finish was toen bij de Hispohal. De tien kilometer lopen gingen over Groot en Klein Loo. Onze pa reed met de motor voor mij uit. Ik zelf had vleugels de dag en behalve dat het mijn zegetocht was, was het dat ook voor hem.
Vader Kluytmans zag in de dertien keer dat de triathlon plaats vond ook nog een keer zijn dochter op het hoogste schavot staan.
Sneller en sneller
De ontwikkelingen van de triathlonsport gingen snel en de deelnemers werden steeds professioneler. Zwemmen zonder wetsuit maakte je al kansloos voor een goede klassering en bij de wissels werden enkel nog helm opgezet en schoenen aangedaan.
Maar hoe sneller de deelnemers gingen, hoe meer het publiek weg bleef. Nadat het nieuwtje eraf was kwamen er ook wedstrijden in Tilburg, Oisterwijk en later Hooge Mierde. In 1996 stond de kwarttriathlon van Hilvarenbeek voor het laatst op het programma. Piet van Leeuwen en de zijnen moesten kiezen tussen verder professionaliseren of stoppen: het werd het laatste.
Ton koestert zijn herinneringen aan die tijd en ging nog even door met halve en zelfs hele triathlon. Met zijn tijd van 9 uur en 34 minuten komt hij nog voor op de adelaarskalender van Almere en bij de eerste editie in Hooge Mierde werd hij nog tweede.
Inmiddels beperkt hij zich tot marathon-moutainbiken en het valt hem op dat de jeugd de duursport laat liggen. De huidige generatie van veertigers en vijftigers voeren bij veel duursporten nog de boventoon. Mannen en vrouwen met een passie. mannen als Ton Kluytmans.
foto:Ton Kluytmans in actie tijdens een van de triathlons
HW 2007