Wilde zwijnen rukken op
Sportparkploegers geveld
 
Oktober 2019
 
 
 
Onlangs circuleerde er in Esbeek en omgeving een video waar een toom biggen rond een boerderij rondstruint. De aanwezigheid van wilde zwijnen in, maar ook buiten onze bossen, is al lang geen geheim meer. Deze week was het raak op de sportvelden in Reusel-De Mierden. Een sportveld werd zodanig omgeploegd dat er dit jaar geen wedstrijd meer op te spelen is. In allerijl werden er wat lijntjes gezet met de lokale jagersvereniging en die stonden meteen op scherp.
Met een welgemikt schot legde Peer Boerboom maandagavond bij een perceel mais langs het sportveld in Reusel een grote keiler neer. Het mannetjesvarken kwam samen met een zeug uit een perceel mais gerend, een perceel dat grenst aan het sportveld waar een dag eerder nog enkele voetbalwedstrijden gespeeld werden.
Toon Kox, een van de vrijwilligers die voor zijn voetbalclub de velden mee onderhoudt, vreest de toekomst  en dan vooral deze competitie, want de dieren kunnen zo maar terug komen. “Dit brengt ons hele speelschema goed in de war,” zucht hij. “Dit veld is niet meer te gebruiken, misschien moeten we nu wel uit gaan wijken naar Hooge of Lage Mierde om de wedstrijden te kunnen spelen.”
Als hij kort bij het doel op zijn hurken gaat zitten, laat hij zijn vingers over de open gewoelde grond gaan. Grote lappen grasmat zijn omgewoeld en het terrein ligt erbij alsof er net een boer met de culter doorheen gegaan is. “Het gras en vooral de wortels, groeien de komende maanden nauwelijks dus nu nieuwe grasmatten leggen heeft geen enkele zin,” zucht hij. “Het enige wat we kunnen doen is proberen om de zwijnen weg te houden.” Als hem gevraagd wordt hoe dat moet, haalt hij zijn schouders op. “De gemeente ziet ons al aankomen als we overal grote hekken rond de velden willen hebben. Nee, we moeten nu inzetten op meer korte termijnwerk. Daarom zitten we eraan te denken om een avondwake in te stellen, uitgevoerd door de jagers van een wildbeheereenheid (WBE) uit Reusel.
Hoe die avondwake er uit moet gaan zien, weet hij op dat moment nog niet, maar hij laat dat graag aan de jagers over. Maar een blik in de sloot tussen mais en sportveld, waar nog duidelijk de sporen van de overstekende varkens te zien zijn, geeft associaties aan de bevrijding van Reusel, waar ook in de loopgraven de wacht gehouden werd. Wat Kox op dat moment nog niet kon vermoeden was dat de paraatheid van de jagers dermate groot was dat het probleem er in één dag opgelost werd.
Jurgen Lavrijsen is secretaris van de lokale wildbeheer eenheid (WBE) en hij kreeg de vraag binnen van Reusel Sport. “Het was ons al langer duidelijk dat de wilde varkens steeds verder oprukken naar bewoond gebied,” zegt hij. “Maar zo dicht in de kern hebben we ze nog niet gezien. Het kwam ons nu goed van pas dat we de afgelopen jaren diverse cursussen en jachttechnieken gevolg hebben. Veel van onze jagers hebben ook in de praktijk geoefend in de Duitse bossen.”
Lavrijsen kreeg al snel zes jagers bij elkaar om gezamenlijk een bewegingsjacht op te zetten, omdat ze vermoedden dat de dieren nog in het perceel mais konden zitten, van waaruit ze de sportvelden konden bereiken. Een van de jagers die mee op pad ging was valkenier Peer Boerboom.
“Wij hebben meteen samen met onze zwart-wild coördinator een strategisch plan opgesteld,” legt hij uit. “We moesten snel handelen, want we wilden geen wildwest in de nacht en al zeker niet meer schade aan de velden. Op elke hoek van het perceel werden uitkijkposten opgesteld, waar de jagers plaats konden nemen. Omdat er met scherp geschoten wordt moeten we natuurlijk wel naar beneden richten. De drijvers hebben vervolgens de mais schoon geveegd en daarna was het goed opletten vanaf de hoogzit. “Het duurde niet lang of ik zag voor mij de maisstengels buigen.”
Als hij weer terug denkt aan het moment dat hij de grote keiler op zich af ziet komen, knippert hij nog niet eens met zijn ogen. “Dit is waar we ons op voorbereiden, alles is gericht op de veiligheid en in dit geval ook op het resultaat. Met het afschot van twee grote zwijnen hebben we nu de daders te pakken, maar het probleem is natuurlijk wel groter. Deze komen niet meer terug, maar er lopen er nog voldoende rond, van het probleem zijn we dus nog niet verlost.”