Skippy mist struis
Ontsnapte kangoeroe brengt dierenliefhebbers in beweging
 
Hooge Mierde/Hilvarenbeek.- De kangoeroe die sinds een aantal weken door de bossen tussen Hilvarenbeek en de Mierden dwaalt brengt zonder dat hij het zelf weet steeds meer in beroering. Ging het in eerste instanties om enkele wandelaars die zich even in een ander werelddeel waanden: toen een automobilist tegen het dier aan reed kwam ook de veiligheid om de hoek kijken. De verkeerswethouder in Reusel-De Mierden begon krijgslustig een kangoeroe jacht te organiseren en dierenbeschermers maken zich zorgen omdat de skippy een schot met een verdovingsgeweer wellicht niet overleefd. Toen afgelopen week een van zijn enige vrienden, een enorme struisvogel die ook deze bossen als domicilie had gekozen, werd gevangen werd het leven van Skippy nog eenzamer dan het al was.
Zich verstoppend in het donkerste bos van Landgoed De Utrecht probeert hij te overleven, bedacht op wandelende nieuwsgierigen en schietgrage jagers, maar vooral om vangende wethouders.
 
“Geen idee waar deze dieren vandaan komen,” zegt Ed van Puijenbroek uit Diessen. Als lid van Natuur en milieu Hilvarenbeek heeft hij altijd oog voor de natuur om hem heen. De diverse nestkasten rond zijn landelijke woning herbergen vele vogels maar de gevederde tweevoeter die hij op zijn mountainbiketocht in Hooge Mierde tegen kwam, past daar duidelijk niet in. ‘Een enorme struisvogel liep daar op een zondagochtend op zijn gemak angs de bosrand.’
Ad Meulenbroeks uit Hooge Mierde had ook geen idee wat hem overkwam toen hij enkele weken terug smorgens richting Poppel reed en de kangoeroe op zijn weg vond met een aanrijding als gevolg. Gelukkig voor Skippy overleefde hij ook dit avontuur en enigszins aangeslagen verdween hij weer in de veilige bossen.
Intussen werd duidelijk dat de inheemse dieren voor meer onveilige situaties konden gaan zorgen. Het bracht op het gemeentehuis van Reusel de tamtam in beweging: de ambtenaren kwamen in beroering met de wethouder van verkeer Jan Zandstra voorop.
‘Nu is de maat vol, we willen hem in handen krijgen maar wel levend,’ zo meldde Zandstra.
Bij de Beekse Bergen werd al geïnformeerd naar de beste vangmethodes en uit het hele land stroomden tips binnen hoe de dieren gevangen konden worden.
‘Voer de kangoeroe een tijd op de zelfde plaats met witlof zodat je hem kunt traceren,’ zo was het advies vanuit Dierenpark De Vleut. Gespecialiseerd vedovings schutter Jan Coenen uit Leende sprak uit geen vertrouwen te hebben in het schieten met verdovingspijltjes. ‘Als hij nog tien minuten doorhuppelt na geraakt te zijn vindt je hem al niet meer en nog erger: misschien overleeft hij het niet,’ zo voorspelde hij.
Vanuit het Belgische Heusden Zolder kwamen tips om het in ieder geval goed aan te pakken.
 
Belgische neef.
 
De gemeente Heusden-Zolder had voor 5 september van dit jaar een deadline gesteld: de daar loslopende kangoeroe moest gevangen zijn of hij werd afgeschoten. Een lokaal radiostation trok zich het lot van de Belgische skippy aan en startte een actie. Via E-mail kwamen er zo’n 15.000 reacties binnen en het gemeentebestuur kon het niet meer maken om het dier af te schieten. Uiteindelijk kon de kangoeroe gevangen worden maar er was wel een helikopter, zo’n honderd agenten en een vangnet van 700 vierkante meter voor nodig.
Of het in het grensgebied van Reusel-De Mierden zo ver zal komen is nog niet zeker. Deze week beraad het gemeentebestuur zich over de vangstmethoden en voor wethouder Jan Zandstra is het nog maar de vraag of het dier gevangen moet worden. Nadat een eigen zoektocht hem afgelopen week niets opleverde stelde hij: ‘ik heb gehoord dat de dieren een redelijke overlevingskans hebben en bovendien is vangen in een bosgebied moeilijk zo niet uitgesloten’. De wethouder overweegt nu om een Australisch verkeersbord te bestellen waarmee het verkeer gewaarschuwd wordt voor loslopende kangoeroes in het gebied tussen Hooge Mierde en Poppel.
 
Meldingen
 
Het aantal meldingen van exotische dieren liep afgelopen tijd opvallend op in de Mierdse bossen. Zo was er ook nog een damhert dat van zijn vrijheid genoot en natuurlijk de struisvogel die in Hooge Mierde nabij het Zwartven rondstapte. Een natuurkenner uit Esbeek meldde de waarnemingen bij de <I>Feno-lijn<I> die verbonden is aan de Landbouw universiteit van Wageningen. Daar kunnen ze geen verklaring geven voor de inheemse dieren die ineens in het Brabantse bosgebied opduiken. Aan de stijging van de gemiddelde temperatuur wil men het nog niet wijten: eerder wordt gedacht aan ontsnapte huisdieren bij particulieren maar of er verband is met de publicatie van afgelopen week waarin aangekondigd wordt dat veel dieren niet meer als huisdieren gehouden mogen worden is ook niet duidelijk.
Bij de politie Midden Brabant informerend blijkt daar geen registratie te gebeuren van vermiste dieren. Ook het dierenasiel Tilburg waar Hilvarenbeek en de Mierden onder vallen kan geen uitsluitsel geven.
De stichting AMIVEDI die landelijk vermiste dieren registreert heeft geen melding van een vermiste kangoeroe binnen gekregen maar heeft hem inmiddels wel onder <I>gesignaleerde deren<I> op de lijst geplaatst.
 
Skippy mist struis.
 
Nadat de struisvogel in Hooge Mierde door drie mannen gevangen was werd het alleen nog maar eenzamer voor onze Skippy. De dieren kunnen in hun eentje overleven maar ook kunnen ze een opvallende rol vervullen in hun omgeving.Hoe sociaal deze dieren zijn bleek onlangs in het Australische Victoria waar een kangoeroe het leven van een man redde. Een 52-jarige boer was tijdens een storm zijn bezittingen aan het inspecteren toen hij geraakt werd door een vallende tak en bewusteloos raakte. De kangoeroe waarschuwde daarop zijn vrouw door ongewoon hard voor haar deur te blaffen en haar vervolgens naar haar echtgenoot te leiden. Medische hulp kon daarna snel verleend worden. Toen een arts bevestigde dat de man had kunnen sterven als snelle hulp uitgebleven was waren de boer en zijn vrouw overtuigd van het sociale karakter van dit dier.
 
Benett-Wallabee
 
Volgens Stefan Reynen van het safaripark Beekse Bergen gaat het in dit geval hoogstwaarschijnlijk om een ondersoort van de kangoeroe: de Benett-Wallabee. Deze Wallabee komt oorspronkelijk uit Oost-Australië en Tasmanië. Ook in Groot Brittanië komen veel van deze dieren in het wild voor nadat ze vijftig jaar terug uit diverse dierentuinen ontsnapten. Door zijn relatief dikke vacht kan deze soort goed overleven in een mild zeeklimaat.
De Bennet-Wallabee is pas laat in de middag actief. Hij kan gevaar goed horen en ruiken en eet vooral taaie grassen, kruidachtige planten en bladeren. De Wallabee’s leven in Australië vooral in groepen zonder leider.
Een Bennet Wallabee is geslachtsrijp als hij zo’n anderhalf jaar oud is. Paren kunnen ze het hele jaar door en bij de geboorte weegt een jong slechts één gram. Het jong blijft na de geboorte nog zo’n 40 weken in de buidel van de moeder waar het van verschillende tepels drinkt. Een Bennet-Wallabee kan 90 cm groot worden en ze kunnen 27 kilogram wegen. Zijn staart is ook zo’n 90 cm; hij kan 12 – 15 jaar oud worden
 
Mediahype
 
In Reusel weten ze intussen wat het is om een onderdaan op het grondgebied te hebben die er normaliter niet thuis hoort. Zowat alle t.v.zenders bestookten afgelopen week de diervriendelijke wethouder Zandstra met verzoeken om informatie. De programma’s <I>Hart van Nederland<I> (SBS 6) en het <I>jeugdjournaal<I> vechten al om de primeur als de kangoeroe gevangen mocht worden. Een woordvoerder van de gemeente Reusel-De Mierden weet te melden dat er een aantal voederplaatsen voor Skippy ingericht zijn: het is nu enkel wachten tot hij honger krijgt. Een bezoeker van recreatiecentrum in Hooge Mierde had inmiddels de primeur om het dier op foto vast te leggen. Intussen kunnen alle waarnemingen gemeld blijven worden op het tijdelijke E-mail adres: beekseskippy@hotmail.com
 
De Kempen werd in 2004 ‘geteisterd’ door loslopend wild zoals Skippy de kangoeroe en nadoe de Struis. Het zorgde voor veel opschudding en de regio was af en toe zelfs landelijk nieuws. Toch niet door al te opmerkelijke berichtgeving hierover???
 
HW