Protestanten zorgden voor de naam
Boerderij overleefde Franse revolutie en twee oorlogen
Augustus 2017
In Hooge Mierde aan de Luther 13B/15 staat een van de oudste boerderijen uit de regio. Op het moment dat Napoleon Bonaparte nog geboren moest worden, bouwde Jacobus van den Borne een nieuwe boerderij op dezelfde plek als waar tot dan zijn oude (lemen) boerderijtje stond. Het werd een modern gebouw van gebakken stenen: de stenen werden in de buurt door hem zelf gebakken. Maar wat Van den Borne in 1758 nog niet kon weten, was dat ruim 250 jaar later zijn woning nog als enige van zijn tijd in de Mierden zou overleven. In die 250 jaar gebeurde er veel in en om de boerderij.
Protestanten moeten wel volgelingen van Luther zijn. De enige protestanten van Hooge Mierde woonden in de achttiende eeuw in de toen nog enige boerderij aan de weg naar Postel. Eerst kreeg de boerderij de naam van Luther toebedeeld, later werd er ook de hele straat er naar vernoemd. Paul van Gool (nu 77 jaar) woonde er de eerste 72 jaar van zijn leven. Hij was altijd verknocht aan het de boerderij en is ‘freet’ dat er nu twee van zijn zonen wonen.
Een opvallend lage voordeur (1.75) en een buitengevel die zo’n tien centimeter uit het lood staat. De oudste boerderij in Hooge Mierde en wellicht van heel de Kempen, heeft de status van Rijksmonument. Over het bouwjaar hoeft weinig discussie te zijn want het jaartal 1758 is ingemetseld in het buitenwerk. Toen de boerderij gebouwd werd, kwamen de witheren van Postel nog hun accijnzen innen voor hun gronden. De nazaten van de Van den Bornes bleven tot 1936 op de boerderij wonen, waarna hun tak daar doodliep. De laatste vierbewoners bleven ongehuwd en kinderloos, waardoor het pand te huur kwam. Een zekere Piet van Gool uit Diessen zag er wel wat het in. Piet is de vader van Paul van Gool, de grootvader van de huidige bewoners.
“Ja, hier op deze plek ligt mijn geschiedenis,” beseft Paul, door zijn vrienden Plus genoemd. “Vroeger sliep ik met mijn broer Kees in de bedstee en boven de voordeur was een plaatje waar naar verluid ooit de aanduiding van taverne heeft gestaan. Het plaatje hangt er nog, alleen het opschrift is vervaagd. Ja, het pand heeft in de loop van de tijd veel functies gehad. Er kwamen paters, boeren, voerlui en stropers over de vloer en allen lieten ze hun sporen na. Ten tijde van de Belgische opstand lagen er soldaten ingekwartierd.
Maar behalve de bezoekers is het pand ook opmerkelijk door de constructie. Niet de (steense) buitenwanden zijn dragend, maar acht staande balken. Paul bouwde in de jaren zeventig aan de binnenzijde een extra binnenmuur, waardoor hij ook isolatie aan kon brengen.
Samen met zijn vrouw Ria weet hij dat het pand in de loop der eeuwen niet alleen geluk bracht. Zo verloren rond 1800 Hendrien van den Borne en Matthijs van den Berg er in korte tijd alle drie hun kinderen.
Paul woont nu samen met zijn vrouw Ria op 500 meter afstand van de boerderij. Hij is al 65 jaar lid van voetbalclub HMVV en sloot onlangs een periode van 61 jaar af als seizoenkaarthouder van Willem 2. Maar de boerderij aan de Luther? “Die gaat nooit meer uit mijn hart,” zegt hij.