De Wederloop bijzonder boerderij-zorg-project
Diessen maakt zich op om de zorg dichterbij de mensen te brengen
juli 2019
Aan de Lage Haghorst in Diessen worden op dit moment plannen gemaakt om een zorglandgoed met 24uurszorg nabij een (zorg)boerderij op te gaan zetten. Eric en Chantalle Reijrink gaan de verblijven voor hun varkens slopen om er te kunnen gaan bouwen voor de zorg. Hierdoor wordt de natuur minder belast en komt er ruimte voor liefdevolle zorg in een stuk nieuwe natuur. Mensen een mooie herfst van hun leven bezorgen in een omgeving waar ze zich weer blijven herkennen. Door dit initiatief is de kans dat inwoners van de gemeente Hilvarenbeek met een vraag naar verpleeghuiszorg, ook in de toekomst in hun eigen regio kunnen ontvangen.
De Wederloop is een klein riviertje dat van oudsher zijn weg zoekt door het Diessens broek. Ter hoogte van de Lage Haghorst kruist het de landerijen van de familie Reijrink, op de plek waar de ouders van Eric vroeger een agrarisch bedrijf runden. Eric en Chantalle Reijrink runnen nu dat agrarisch bedrijf, maar ze kijken daarbij ook om zich heen en zien daarbij een veranderende wereld en een veranderende maatschappij. Ze zien een vergrijzende samenleving en ervaren daarbij sterk de behoefte om groener te ondernemen. “Al op jonge leeftijd koos ik er voor om in de zorg te gaan werken,” legt Chantalle uit. “Hierdoor ken ik dit werkveld uit eigen ervaring. Ik zag heel mooie dingen, maar ook dingen waarvan ik overtuigd was dat ze beter konden. Bij grote organisaties zie je veel managementlagen, waardoor er een grote afstand met de werkvloer kan ontstaan. Ik zou graag zien dat iedereen die bij de zorg betrokken is de zorgvrager kent. Dan hebben we het nog niet eens over de omgeving waarin die zorg plaats vindt. Er komt maar liefst vijftien hectare nieuwe natuur bij.”
Chantalle en Eric startten vijf jaar terug al met Dagactiviteitenboerderij De Wederloop, wat daarna in omvang en beleving uitgroeide tot een bloeiend onderdeel van hun productie boerderij. Maar het was voor het ondernemende paar geen eindstation. Ze willen nu op hun locatie aan de Lage Haghorst 9 in Diessen hun agrarische activiteiten nagenoeg stop gaan zetten, daarvoor worden dan een groot deel van de agrarische gebouwen gesloopt worden. “Het is ook mooi om aan een initiatief te werken waar iedereen warm voor loopt. Niet alleen de mensen die er komen wonen en werken, maar ook de bestuurders en beleidsmakers in ons land. Zelfs onze kinderen vinden het een mooi initiatief.”
Eric en Chantalle hebben een zorgboerderij voor ogen die voor een groot deel zelfvoorzienend kan zijn. Als deelnemers aan de activiteitenboerderij willen participeren in de groentetuin, kunnen de producten daarvan weer op de menukaart komen. Dat er in de nabije toekomst meer vraag is naar verpleeghuiszorg, heeft zeker meegespeeld, erkent Chantalle. Prognoses voorzien een groei van 65-plussers van 2,7 miljoen in 2012, naar 4,7 miljoen in 2041. Doordat de mensen steeds ouder worden zal de vraag naar verpleeghuiszorg evenredig stijgen. Dit leidt tot wachtlijsten die eigenljjk niemand wil.
Groene zorg
De afgelopen twintig jaar is er al ervaring opgedaan met zorg in een groene omgeving, in de nabijheid van een boerderij. De ruimte om de gebouwen heen en de rust die uitgaat van de dieren en de natuur waarin zij leven, heeft een aantoonbaar effect op het welbevinden. In de regio Diessen zijn al positieve voorbeelden van verpleeghuiszorg in een boerderij omgeving, zoals bij D’n Bolle Akker in Vessem (een onderdeel van Joriszorg). De contacten met dieren op de boerderij, de gedachte dicht bij de natuur te leven, de zuiverde lucht die er is, ver weg van verkeer en ander lawaai, geven een positief effect.
“Wij hebben onze ogen goed de kost gegeven bij wat er al is en luisteren daarbij ook goed naar de deelnemers aan onze activiteitenboerderij,” legt Chantalle uit.
Om alles op een goede manier om te kunnen bouwen, gaan een groot deel van de agrarische gebouwen gesloopt worden en wordt het geheel omgevormd tot een echt ZorgLandgoed. De natuur in het nabij gelegen Diessens Broek kan daarvan mee profiteren.
De plannen voor verpleeghuiszorg op De Wederloop verkeren nog in een pril stadium, daarom zal er nog heel wat water door het gelijknamige riviertje stromen voordat alles rond is. Vergunningen moeten nog verleend worden en er moet nog gesleuteld worden aan het bestemmingsplan. Vanuit de gemeente Hilvarenbeek is in eerste instantie positief op het initiatief gereageerd.
Iedereen die de voortgang van dit initiatief wil volgen, kan zich melden door een mail te sturen naar wonenenwerkenbijdewederloop@gmail.com. je nu toekomstig bewoner of medewerker bent, je wordt dan op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.